1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

STUK: Helsingin cesium-pitoisuus normalisoitunut, ei poikkeavia havaintoja muualta Suomesta

Säteilyturvakeskus ei ole löytänyt normaalista poikkevia cesium-pitoisuuksia muilta mittausasemiltaan kuin Helsingistä. Myös Helsingin cesium-pitoisuus on palannut normaalille tasolle. STUK jatkaa kuitenkin viime viikon lopulla havaitun kohonneen pitoisuuden alkuperän selvittämistä. Ilmassa olleen cesiumin määrä oli kohonneenakin niin pieni, että se ei aiheuta terveyshaittaa.

Säteilyturvakeskus jatkaa Helsingissä viime viikon lopulla havaitun normaalia korkeamman radioaktiivisen cesium-137:n alkuperän selvittämistä. Roihupellossa sijaitsevaan hiukkaskerääjään kertyi poikkeuksellisen paljon radioaktiivista cesiumia torstaina ja perjantaina.

– Mittaustulos, 4000 mikrobecquerelia kuutiometrissä ilmaa, on noin tuhatkertainen normaaliin verrattuna, mutta kuitenkin vain miljoonasosa sellaisesta pitoisuudesta, jonka takia ihmisen pitäisi suojautua. Havaittu määrä ei ole terveydelle vaarallinen, STUK:n Ympäristön säteilyvalvonta ja valmius –osaston (VALO) johtaja Tarja K. Ikäheimonen korostaa.

STUK ei ole löytänyt normaalista poikkevia pitoisuuksia muiden mittausasemiensa hiukkaskerääjistä Imatralla, Kuopiossa, Loviisassa, Olkiluodossa ja Rovaniemellä. Myös Helsingin cesium-137 –pitoisuus on palannut normaalille tasolle. STUK jatkaa kuitenkin viime viikon lopulla havaitun kohonneen pitoisuuden alkuperän selvittämistä.

– On epätodennäköistä, että cesium-137 olisi saapunut rajojemme ulkopuolelta, mutta emme voi ihan vielä sulkea tätä vaihtoehtoa pois. Tiedämme myös, että se ei ole peräisin ydinkokeesta tai reaktorista.

STUK:n hiukkaskerääjissä havaitaan keinotekoisia radioaktiivisa aineita säännöllisesti vuosittain. Yleensä cesium-137 on peräisin vuonna 1986 tapahtuneen Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden laskeumasta.