Terveystarkastajalta saatu hymynaama portinpielessä voi toimia mainoksena ravintoloitsijalle

Oiva-elintarvikevalvonta on saavuttanut hyväksynnän ravintoloitsijoiden joukossa. Toiveissa kuitenkin on, että asiakkaat tuntisivat ravintoloiden sisäänkäyntien yhteyteen kiinnitettävät hymynaamat paremmin.

Kotimaa
Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Oiva-asteikko hymiöt.
Oiva-hymynaama-asteikko.Elintarviketurvallisuusvirasto Evira

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ohjeistamia Oiva-tarkastuksia on tehty vuodesta 2013 alkaen yrityksiin, joissa käsitellään elintarvikkeita. Jokaiseen tarkastettuun kohteeseen jaetaan elintarviketurvallisuudesta kertova Oiva-raportti, joka on laitettava näkyvälle paikalle sisäänkäynnin viereen. Raporttiin on merkitty hymynaamoin, miten kohde on täyttänyt tavoitteet.

Ravintoloissa asiakkaille julkiset raportit otettiin aluksi vastaan ristiriitaisin tuntein, mutta arvostelu on laantunut käytännön vakiintumisen myötä.

– Mielestäni toiminnanharjoittajat ovat ottaneet Oivan hyvin omakseen. Ne ovat yksittäistapauksia, jotka eivät perusta siitä, että tuodaan julki tietoja, elintarvikevalvontaa Mikkelin seudun ympäristöpalvelujen alueella tekevä terveystarkastaja Noora Pesonen sanoo.

Samoilla linjoilla on Matkailu- ja Ravintolapalvelut Maran varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi.

– Alussa oli pelkoja ja kritiikkiä, mutta ei asiasta meiltä nykyään enää juuri kysellä. Siinä alettiin nähdä tiettyjä vahvuuksia. Se auttaa tasapuolistamaan valvontaa, ja sitten se on tehnyt myös sen, että jos on oikeasti huono, niin sitten on liemessä. Paremmat ravintolat pitävät ajatuksesta.

Aittoniemen mukaan Oivaa kohtaan osoitetussa kritiikissä korostuu se, että ravintoloitsijat kokevat voivansa menettää paremman arvosanan mitättömän pienien asioiden vuoksi.

– Osa ravintoloitsijoista toivoo myös, että tehtyjen korjausten todentamiseen riittäisi valokuvan lähettäminen. Jotkut taas miettivät, että miksi siellä hyvässä päässä pitää olla kaksi arvosanaa.

Terveystarkastaja Pesosen mukaan tarkastukset kannustavat yrityksiä tekemään asioita paremmin.

– He saavat sitten oman mainonnallisen keinon tästä samalla, kun pystyvät asiakkaille mainostamaan, että heillä on asiat kunnossa.

Aittoniemi yhtyy näkemykseen osin.

– Jos saa hymyn ovelle, niin onhan se hyvä asia, mutta se, miten kuluttaja Oivan tuntee, on toistaiseksi ollut pettymys.

Oiva-raportteja oman paikkakuntansa kohteista voi tarkastella täältä (siirryt toiseen palveluun).

Mikkeliin seudulla jaettiin eniten oivallisia arvosanoja

Oiva-tarkastuskierros Mikkelin seudun ympäristöpalvelujen alueella Mikkelissä, Kangasniemellä, Mäntyharjulla, Pertunmaalla ja Hirvensalmella on saatu päätökseen vuoden 2015 osalta.

Oivallisen arvosanan sai miltei 200 kohdetta, hyvän arvosanan puolestaan vähän alle 100 paikkaa. Nelisenkymmentä kohdetta ei läpäissyt tarkastusta puhtain paperein, vaan niiden pitää toteuttaa korjauksia toimintaansa.

– Jos on tullut korjattavaa, toiminnanharjoittajan kanssa on yhdessä sovittu korjaukselle määräaika. Siitä sitten kahden viikon sisään on tehty tarkastus, terveystarkastaja Pesonen kertoo.

Huonointa mahdollista arvosanaa, joka edellyttää epäkohtien välitöntä korjaamista, ei ole Mikkelin seudulla jouduttu antamaan vielä kertaakaan.

– Kun on sovittu määräaika korjattavalle asialle, niin asiat on saatu kuntoon, Pesonen toteaa.

Puutteita puhtaudessa ja jäähdytyskirjanpidossa

Mikkelin seudulla korjauskehotuksen saaneissa kohteissa ilmeni ongelmia esimerkiksi omavalvontasuunnitelmissa ja tilojen puhtaudessa. Korjauksia toimintaan edellytettiin myös, jos tilojen kunnossa havaittiin seikkoja, jotka heikensivät elintarviketurvallisuutta.

Suurin huomautuksen aihe löytyi joidenkin ravintoloiden ja pikaruokaloiden harjoittamasta elintarvikkeiden jäähdytyksen puutteellisesta kirjanpidosta.

– Elintarvike tulee jäähdyttää +6 asteeseen neljässä tunnissa. Kirjanpidolla osoitetaan, että jäähdytys on onnistunut elintarvikelain mukaisesti, Pesonen kertoo.