Ammattia ei saisi valita kiireellä, vaikka niin vaadittaisiinkin

Ammatinvalinnan vaikeudet koskevat kaikenikäisiä, sekä aikuisia että nuoria. Työ- ja elämäntilanteen muutokset saavat ihmisiä miettimään ammatinvalintaansa useammankin kerran elämänsä aikana. Oma ala pitäisikin valita "hitaasti kiiruhtaen".

ilmiöt
Koulutusmessut auttaa nuoria koulutuksen valinnan suhteen.
Koulutus- ja rekrytointimessut on vakiinnuttanut asemansa Sodankylässä. Tapahtuma kerää vuosittain täyden salillisen näytteilleasettajia ja monisatapäisen yleisöjoukon. Lapin ammattiopisto

Nuoria ja opiskelijoita on jo pitkään pyritty saamaan työelämään nopeammin. Eräs keino siihen on ollut päätös myöntää tukea vain yhteen korkeakoulututkintoon, jolloin alanvaihdosta on tullut esimerkiksi omakustanteista tai lainapainotteista.

Alanvaihto ja siten toisen tutkinnon tekeminen työllisyystilanteen takia ei ole kuitenkaan vain nuorten päänvaiva. Kaikenikäiset hakevat alanvaihtoon ja koulutukseen liittyviä palveluita TE-toimistoista, kertoo psykologi Pirjo Kaikkonen, uravalinta- ja koulutuskysymyksien asiantuntija Kainuun TE-toimistosta.

Ihmisen rytmi on sellainen, että näihin asioihin tarvitsee käyttää aikaa ja kypsyä vaihtoehtoihin.

Pirjo Kaikkonen

– Monessa elämänvaiheessa voi tulla tarve miettiä ammatin ja uran valintaa. Esimerkiksi ihmiselle on voinut tulla jokin sairaus, jolloin entistä työtä ei voi enää tehdä. Tilanteita on monenlaisia, Kaikkonen sanoo.

Kainuun TE-toimiston ammatinvalinta- ja uraohjauspalveluissa käy eniten 20–25-vuotiaita ja keski-ikäisiä. Ammatinvalinnan tarpeita on siis kaikenikäisillä.

Oliko ammatinvalinta ennen helpompaa?

Kaikkonen kertoo huomanneensa, että nopea opinnoista siirtyminen työelämään on ollut jo pitkään sekä median että poliitikkojen puheissa.

– Tärkein tavoite mielestäni kuitenkin on, että ihminen saisi sen ammatin ja sellaisen koulutuksen, mitä hän haluaa, Kaikkonen sanoo.

– Opintojen sisällä on hyvä olla valintamahdollisuuksia. 1980-luvulla, kun itse opiskelin, sai vielä opiskella omaan tahtiin monia itseä kiinnostavia eri sivuaineita.

Pirjo Kaikkonen istuu TE-toimistossa pöytänsä äärellä.
Nadja Mikkonen / Yle

Kaikkosella on itsellään 25 vuoden kokemus ammatinvalintakysymyksistä. Joskus asiakkaiden ensimmäinen ammatinvalinta on sattuman sanelemaa, joskus taas oma kiinnostus on ohjannut urapolulla.

Enää ei välttämättä ole edes olemassa sellaisia ammatteja, joita aikaisemmin on ollut. Työnkuvat ovat ovat nekin muuttuneet laaja-alaisemmiksi.

– Vaihtoehtojahan on nykyään todella paljon, ja koulutusnimikkeet ovat muuttuneet. Tietoa siitä, mitä ne sisältävät, tarvitaan nykyään enemmän, Kaikkonen toteaa.

Arvovalinta voi vaihtaa ammatin

Joskus TE-palveluiden asiakkaalla on moniakin vaihtoehtoja mielessään ammatinvalinnan suhteen, osalla taas ei ole mielessä yhtäkään vaihtoehtoa. Joskus asiakas taas kokee, että nykyinen koulutus ei ole hänelle sopiva, vaan hän haluaa vaihtaa alaa, kertoo Kaikkonen.

Myös työttömyys ja mielekkyyden puuttuminen nykyisestä työstä tuo ihmisiä TE-palveluiden pariin. Useimmiten ihmiset valitsevat ammattia vielä oman kiinnostuksen perusteella, mutta myös työllisyysnäkymät ovat monella mukana alanvalintakriteereissä.

– Nuoret tarvitsevat erilaisten töiden kokeilemista, jotta osaisivat paremmin valita sopivan ammatin.

Jos työssä alkaa uupumaan tai kyynistymään, on tarpeellista pysähtyä miettimään, mitä työltään haluaa.

Pirjo Kaikkonen

Psykologi Pirjo Kaikkonen on huomannut, että työelämässä voi tulla ristiriitoja omaan arvomaailmaan tai töihin liittyen. Silloin tulee tarve pohtia ammatinvalintaakin uudestaan.

– On lähdetty vaikka ihannetyöhön, mutta yhteiskunnan ja asioiden muuttuessa työ on muuttunut niin erilaiseksi, että kokee, ettei voi enää sitä työtä tehdä. Jos työssä alkaa uupumaan tai kyynistymään, on tarpeellista pysähtyä miettimään, mitä työltään haluaa, sanoo Kaikkonen.

Esimerkkejä tästä Kaikkonen löytää monilta aloilta, kuten esimerkiksi markkinoinnista tai hoitoalalta.

Nuoret tarvitsevat erilaisten töiden kokeilemista, jotta osaisivat paremmin valita sopivan ammatin.

Pirjo Kaikkonen

Kaikkosen mielestä ammatti pitäisikin valita "hitaasti kiiruhtaen". Tällöin valinta osuu paremmin kohdalleen eikä aiheuta koulutuksen keskeyttämistä.

Kaikkonen toivoisi enemmän työelämän kokeilua nuorille. Myös mahdollisuus vaihtaa alaa tai koulutusta on Kaikkosen mielestä tärkeä, jotta sopiva vaihtoehto löytyy.

– Ihmisen rytmi on sellainen, että näihin asioihin tarvitsee käyttää aikaa ja kypsyä vaihtoehtoihin. Elämän ja työelämän kokemukset vahvistavat alan ja uran valintaa, Kaikkonen toteaa.