Kuvanveistäjä Kirsi Kaulasen teoksissa kauneus voittaa luonnon ja ihmiskunnan kurjan tilan

Kaulasen teoksissa esiintyy usein uhanalaisia kasveja Suomen luonnosta. Niistä kasvaa suurempia kokonaisuuksia, joilla taiteilija ottaa kantaa muun muassa poliittisesti rankkaan aikaan.

kulttuuri
Kuvanveistäjä Kirsi Kaulanen teoksensä vierellä.
Nella Nuora / Yle

Helsinkiläisessä Galleria Skulptorissa huoneen keskellä on suuri valkoisesta puusta rakennettu teos. Sen sisällä lattialla on valkoinen suuri untuvapatja, jolle voi mennä makoilemaan. Teoksen nimi on Olotila.

– Tämä on kuin kohtumainen portti valoon tai syntymään, kuvanveistäjä Kirsi Kaulanen kuvailee teostaan, johon on käytetty kuusta, mäntyä ja haapaa.

Monissa Kaulasen teoksissa materiaalina on metalli ja niissä esiintyvät uhanalaiset kasvit. Ideat taiteeseen tulevat taiteilijan retkiltä Suomen luontoon.

– Ajattelen niin, että veistäminen on samaa kuin kävelee tunturiin. Muodot tulevat kehon muistiin, kun kävelee luonnossa ja sieltä ne tulevat veistämiseen.

Kauneutta, rakkautta ja hyvää oloa

Kirsi Kaulanen tunnetaan erityisesti Helsingin Musiikkitalon aulan Gaia-veistoksesta. Helsingissä Galleria Skulptorissa avatussa näyttelyssä esillä olevista töistä lähes kaikki ovat valmistuneet vasta tänä vuonna.

Töillään Kaulanen haluaa ottaa kantaa luonnon ja yhteiskunnan huonoon tilaan.

Kuvanveistäjä Kirsi Kaulasen teos.
Nella Nuora / Yle

– Onhan tämä aika rankkaa aikaa poliittisesti. Luonnon sekä ihmisten välinen tilanne Suomessa, Euroopassa ja koko maapallolla on aika haastavaa tällä hetkellä.

Tämän takia taiteilija haluaa tuoda töillään valoa ja voimaa ihmisille.

– Haluan, että tämä näyttely on parantava, vaikka tässä on muistutus luonnon ja hetkien ja elämän katoavaisuudesta. Haluan tuoda tähän aikaan myös kauneutta, rakkautta ja hyvää oloa.