Hyppää sisältöön

Fortum valjasti eturintamassa 70 kotia sähkönkulutuksen hienosäätöön – maailmalla valtavat markkinat

Kun sähköä on niukasti, kotien lämminvesivaraajista kuumimmat kytketään etäyhteydellä pois päältä. Tuuli- ja aurinkosähkön lisääntyessä sähkön kulutuksen ja tuotannon välinen tasapainottelu kasvaa niin Suomessa kuin maailmalla. Fortum kehitti menetelmän, jolla kodit auttavat tasapainon löytämisessä.

Jos sähkön kulutus ja tuotanto eivät kohtaa riittävän hyvin, herkimmillä on paljon energiaa käyttävä teollisuus. Kuva: Fingrid

Mitä paremmin sähköntuottajat ja -kuluttajat joustavat, sitä varmemmin pistorasiasta tulee sähköä ja teollisuuden koneet pysyvät käynnissä. Myös ilmasto kiittää joustavia kuluttajia.

Perinteisesti tuotantojousto on ollut suurten voimaloiden vastuulla ja kysyntäjousto teollisuuden harteilla.

Nyt Fortum on paketoinut 70 kotia lisäämään joustoa uudella tavalla.

Kotona ei eroa huomaa

Joustoon osallistuvissa kodeissa arjen pitäisi jatkua ennallaan. Jos sähkön kulutusta pitää pienentää, varaajista sammutetaan ensimmäisenä ne, joissa vesi on kuuminta ja vastuksen sammuminen olisi muutenkin pian edessä.

Näin varaajista rakennettu kokonaisuus pystyy reagoimaan sähköverkon tarpeisiin muutaman sekunnin viiveellä ilman, että yksittäisen varaajan valo käy vilkkumaan edestakaisin.

– Lähtökohta on ollut se, että me emme halua aiheuttaa asukkaille mitään vaivaa tai että asumismukavuus kärsii. Meidän ykkösprioriteettimme on se, että vesi on aamulla lämmintä, sanoo Fortumin kehityspäällikkö Janne Happonen.

Joustoon osallistuvat kodit saavat käyttöönsä mobiilipalveluita, joiden avulla omaa kulutusta ja sähkön hintaa voi seurata aiempaa paremmin. Taloudellista hyötyä asiakkaat eivät vielä saa.

– Lähitulevaisuuden kehitysaskel voisi olla, että lisäämme tuntihinnoitelluille asukkaille myös ominaisuuden, joka valitsee yön edullisimman ajankohdan. Perinteisessä yösähköohjauksessa käytetään yön ensimmäiset tunnit, muuta ne eivät todellakaan ole yleensä yön halvimmat tunnit. Puhtaasti rahallinenkin korvaus on mahdollista, jos resurssit ovat suurempia kuin käyttövesivaraaja, Happonen sanoo.

"Teknisesti vaativin joustotapa"

Jo aiemmin energiayhtiö Helen on yhdistänyt kotitalouksia häiriöreserviksi. Sitä tarvitaan pari kertaa vuodessa, kun sähköntuotantolaitokseen tai siirtoyhteyteen tulee vika ja kulutusta pitää laskea tilapäisesti ja nopeasti.

Fortumin nyt rakentama "virtuaalivoimalaitos" on ketterämpää taajuusohjattua käyttöreserviä, eräänlaista sähköverkon jatkuvaa hienosäätöä kulutuksen ja tuotannon tasapainottamiseksi.

– Tämä on varmaankin teknisesti vaativin joustotapa. Tämä tekee koko ajan pientä työtä ja sen pitää osallistua säätöön käytännössä koko ajan, sanoo kehityspäällikkö Jonne Jäppinen Fingridistä.

– Erilaisia pilottitestejä voi olla ympäri maailmaa menossa, mutta tämä on siinä mielessä päänavaus, että reservi on markkinoilla tekemässä töitä, Jäppinen jatkaa.

Fortumin katseet maailmalla

Kotitalouksista koottu käyttöreservi voi säätää sähkön kulutusta 100 kilowattia suuremmaksi tai pienemmäksi. Se on vielä varsin pieni ja taloudelliselta arvoltaan vaatimaton. Koko Suomen taajuusohjatun käyttöreservin koko on 143 000 kilowattia. Siitä Fingrid maksaa vuosittain joitakin kymmeniä miljoonia euroja.

– Ei ole realistista ajatella, että markkina kokonaisuudessaan katettaisiin tällaisilla kysyntäresursseilla, mutta uskon että merkittävä osa voisi tulla joskus tulevaisuudessa, sanoo Fortumin Happonen.

Sitä paitsi markkina on kasvussa etenkin tuotannoltaan vaihtelevan tuuli- ja aurinkovoiman määrän lisääntyessä.

– Tällä hetkellä nähdään selkeästi että säädön tarve korostuu tulevaisuudessa. Vielä ei ole selvyyttä, tarvitaanko nimenomaan taajuusohjattua käyttöreserviä vai mitä, mutta kokonaisuutena säätöä joudutaan tekemään, sanoo Fingridin Jäppinen.

– Ruotsissa on hyvin vastaavan henkinen tilanne. Siellä me mielenkiinnolla katsomme, pääsemmekö tekemään piankin samanlaista. Ongelmahan on täysin globaali. Ja maissa, joissa on vähemmän vesivoimaa, tämä on vielä akuutimpi ongelma. Toivottavasti sieltä löytyy vielä mielenkiintoista lisämarkkinaa, sanoo Fortumin Happonen.

Tulevaisuudessa sähköautotkin liitetään reserviin?

Koteihin on ainakin periaatteessa kätketty valtava joustovara. Jos talossa on käytössä yösähkö, sen liittäminen reserviin onnistuu yhdellä asentajan vierailulla.

– Teknisesti Suomessa on varmasti enemmän tällaista joustavaa kapasiteettia kuin mitä markkina tarvitsee. Kyse on siitä, onko se kaupallisesti järkevästi yhdistettävissä, sanoo Fortumin kehityspäällikkö Happonen.

Ensimmäiseksi energiayhtiö valjasti reserviin käyttövesivaraajat. Seuraavina ehdokkaina ovat sähkökäyttöinen vesikiertolämmitys ja varaava lattialämmitys.

Toisessa hankkeessa Fortum tutkii sähköpattereita. Happosen mukaan maalämpöpumput ja jopa ilmalämpöpumputkin voisivat sopia tarkoitukseen, jos niihin saadaan kaupallisesti kannattava ohjausjärjestelmä.

Tulevaisuudessa siintävät sähköautojen ja aurinkosähköjärjestelmien akut, jotka voivat paitsi kuluttaa joustavasti, myös tuottaa sähköä.