1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yhdysvallat haluaa harjoitella Ruotsissa Patriot-ohjuksilla – Ruotsin hallitus vaitelias

Ruotsin puolustusministeri sanoo, että Patriot-harjoitusta ei ole valmisteltu. "Palataan, jos asia muuttuu ajankohtaiseksi".

Patriot-ohjustentorjuntajärjestelmä tuotaisiin Ruotsiin jostakin eurooppalaisesta tukikohdasta, jos Yhdysvaltain toivomus yhteisharjoituksesta toteutuu. - Kuvassa Saksan puolustusvoimien Patriot-ohjuspatteri. Kuva: Bernd Wüstneck / EPA

Yhdysvallat haluaa harjoitella Ruotsin maaperällä Patriot-ilmatorjuntajärjestelmän käyttöä.

Suomessa vieraileva Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist ei kommentoi tässä vaiheessa ehdotusta, jonka on tehnyt Yhdysvaltain Eurooppaan sijoitettujen joukkojen komentaja Ben Hodges.

Hodges esitti toivomuksensa Ruotsin kaupallisen TV4-kanavan uutisissa.

"Yhteistyö USA:n kanssa ei ole kiistanalaista"

Puolustusministeri Hultqvistin mukaan Ruotsi ei ole ottanut kantaa harjoitukseen, eikä sitä ole valmisteltu.

Hän toteaa myös, että Ruotsilla on sotilaallista harjoitustoimintaa monien maiden kanssa, mukaan lukien Yhdysvallat, eikä se ole kiistanalaista.

Puolustusministerit Jussi Niinistö (vas.) ja Peter Hultqvist tapasivat Helsingissä maaliskuussa 2016. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

– Täytyy katsoa, onko tämä ylipäätään ajankohtaista ja palata siihen sitten myöhemmin, sanoo Hultqvist. Hän lisää, ettei aio tiedottaa keskusteluista, joita Ruotsi käy muiden maiden kanssa.

Niinistö: "Ei koske Suomea"

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) sanoo, että Yhdysvaltain ehdotus Patriot-harjoituksista ei koske Suomea.

– On täysin Ruotsin asia, mitä he tämän tarjouksen kanssa, jos se sellaiseksi on luokiteltava, tekevät. Sen vaan voin sanoa, että Suomelle tällaista tarjousta ei ole tehty, Niinistö sanoo.

On arvioitu, että Yhdysvallat haluaa harjoitella Patriot-ohjuksilla Ruotsissa sellaisen konfliktitilanteen varalta, jossa Baltiaan kohdistuisi sotilaallinen hyökkäys tai uhka.

Kumpikin maa hyötyisi: Yhdysvallat harjoittelisi ohjustentorjuntaa Venäjän pohjoisilla lähialueilla. Ruotsi puolestaan saisi tietoa siitä, kannattaako sen joskus hankkia itselleen tämänkaltainen ohjustentorjuntajärjestelmä.

Patriot-järjestelmällä voidaan ampua alas mm. pitkän kantaman ohjuksia, risteilyohjuksia sekä lentokoneita.

Hultqvist arvioi Venäjän uhan kasvaneen

Venäjän sotilaallinen toiminta etäämmällä on luonut jännitteitä myös Skandinavian suunnalla. Puolustusministeri Hultqvist sanoo, ettei hän niinkään halua puhua uhkakuvista vaan siitä, mitä todella on tapahtunut.

Yhdysvaltalainen hävittäjä USS Peterson Gotlannin edustalla Baltops 2000 -yhteisharjoituksessa, johon osallistui Yhdysvaltain lisäksi joukkoja Ruotsista Liettuasta, Latviasta ja Virosta. Kuva: Håkan Nyström / EPA

– Venäjä on liittänyt Krimin itseensä kansainvälisen oikeuden vastaisesti ja aiheuttaa epävakautta Ukrainassa. Baltian maat kokevat painostusta ja venäläisten sotaharjoitus- ja tiedustelutoiminta Itämerellä on kasvanut.

– Näistä tosiseikoista olemme päätelleet, että meidän on vahvistettava omaa sotilaallista kykyämme ja yhteistyötä muiden kanssa.

Gotlannin hallinnalla suuri merkitys Baltialle

Hultqvist luettelee Ruotsin varautumistoimia: Gotlannin saarelle Itämerelle palautetaan taisteluosasto. Varuskunnissa lisätään harjoittelua ja valmiutta konfliktin varalta. Rahaa laitetaan sukellusvenejahtiin, sukellusveneisiin ja laivastoon. 

Seuraavan sukupolven JAS-Gripen-koneeseen satsataan.

Hultqvist ja Niinistö osallistuivat keskustelutilaisuuteen Päivälehden museossa Helsingissä. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Ruotsissa katsotaan, että Gotlannin hallinnalla on iso merkitys, jos Itämeren lähialueella joskus puhkeaa sotilaallinen konflikti. Gotlannin valtias hallitsee suurta osaa Itämerta – ja sen hallinnalla myös voidaan suojata Baltian maita.

"Tämä hallitus ei vie Ruotsia Natoon"

Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyöstä sekä Niinistöllä että Hultqvistilla on pelkkää hyvää sanottavaa. Suomen kanssa yhteistyö on pisimmällä, kiittelee Hultqvist.

Nato-jäsenyyskysymyksessäkin maat ovat samalla linjalla.

– Se hallitus, jossa istun, ei aio anoa Nato-jäsenyyttä, Hultqvist sanoo painokkaasti.