1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Iran teki useita ohjuskokeita – laukaisut ehkä turvallisuusneuvoston käsiteltäväksi

YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselma ja Yhdysvaltojen asettamat pakotteet pyrkivät rajoittamaan Iranin ohjusohjelmaa. Iranin Vallankumouskaartin mukaan pakotteet eivät estä maata kehittämästä ballistisia ohjuksiaan.

Ulkomaat
Iranin vallankumouskaartin sotilaat seuraavat ballistisen Zelzal-ohjuksen laukaisua.
Iranin vallankumouskaartin sotilaat seurasivat ballistisen Zelzal-ohjuksen laukaisua kaartin sotaharjoitusten aikana kesäkuussa 2011.EPA

Iranin vallankumouskaarti on tiistaina laukaissut useita ballistisia ohjuksia osana sotaharjoituksia. Maan valtiollinen televisio näytti kuvaa ohjuslaukaisuista ja sanoi, että useita lyhyen, keskipitkän ja pitkän matkan ohjuksia ammuttiin useilta laukaisualustoilta.

Laukaisujen tarkoituksena oli Iranin valtiollisen median mukaan osoittaa maan puolustuskykyä. Ohjusten kantamien sanottiin olevan 300 kilometristä 2 000 kilometriin.

Laukaisut tapahtuivat kaksi kuukautta sen jälkeen, kun Yhdysvallat asetti uusia pakotteita Iranin ohjusohjelmaa vastaan. Pakotteiden taustalla on Iranin viime lokakuussa tekemä keskipitkän matkan ohjuksen testilaukaisu.

Lokakuinen testi oli Iranin ensimmäinen kyseisenlainen testi sen jälkeen, kun se ja useat muut maat pääsivät sopuun Iranin ydinohjelmasta.

Päätöslauselma rajoittaa ohjusten kehittämistä

Yhdysvaltain Iranin ydinohjelmaan liittyneet, ohjusten kehittämistä koskevat pakotteet raukesivat tammikuussa ydinsovun myötä, mutta se julkaisi uudet ohjusohjelmaa koskevat pakotteet vain vuorokautta myöhemmin.

YK:n mukaan lokakuinen ohjuskoe rikkoi turvallisuusneuvoston päätöslauselmaa, joka kielsi Irania kehittämästä ballistisia ohjuksia, jotka voisivat kantaa ydinkärkiä. Alkuperäinen Iranin ohjusohjelmaa rajoittava päätöslauselma raukesi sekin tammikuussa, mutta uusi vastaavansisältöinen päätöslauselma hyväksyttiin saman tien.

Asia mahdollisesti turvallisuusneuvostoon

Yhdysvaltojen ulkoministeriö sanoi tiistaina, että se aikoo viedä asian YK:n turvallisuusneuvoston käsiteltäväksi, jos tiedot ohjusten laukaisuista osoittautuvat todeksi. Lisäksi se aikoo itse vastata ohjuskokeisiin "sopivalla tavalla".

Ulkoministeriön mukaan ohjuskokeet eivät kuitenkaan olisi heinäkuisen ydinsovun vastaisia. Ulkoministeriön tiedottaja sanoi, että Yhdysvallat aikoo myös jatkaa omia toimiaan Iranin ydinohjelmaa vastaan.

Myös ranskalainen diplomaattilähde kertoi uutistoimisto Reutersille, että Ranska on huolissaan ohjuslaukaisuista ja että laukaisut rikkoisivat turvallisuusneuvoston päätöslauselmaa.

Iran sanoo, ettei se tavoittele ydinasetta

Iran on aina kieltänyt yhteyden ohjus- ja ydinohjelmiensa välillä. Sen mukaan mitään sen ohjuksista ei ole suunniteltu kuljettamaan ydinkärkiä, eikä maa tavoittele ydinasetta.

Vallankumouskaartin ohjusjoukkojen päällikkö prikaatinkenraali Amir Ali Hajizadeh sanoi tiistaina, etteivät pakotteet estäisi Irania kehittämästä ballistisia ohjuksiaan, joiden se sanoo olevan osa sen tavanomaista aseistusta.

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Lue seuraavaksi