1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Helsingin cesium-pitoisuudelle löytyi ehkä syy: Aine paikannettu Säteilyturvakeskuksen autotalliin

Säteilyturvakeskus on viime päivät selvittänyt syytä Helsingissä mitatulle tavanomaista korkeammalle cesium-pitoisuudelle. Tällä hetkellä epäillään, että aine on peräisin Säteilyturvakeskuksen autotallista.

Kuva: Yle

Säteilyturvakeskus tiedotti tiistai-iltana selvittäneensä alustavasti alkuperän Helsingissä mitatuille tavanomaista korkeammille säteilyarvoille. Havainnon alkuperäksi on paljastumassa Säteilyturvakeskuksen autotalli ja sen läheisyydessä oleva kellaritila. Samassa kiinteistössä toimii myös radioaktiivisia pienjätteitä käsittelevä yritys.

Autotalli ja kellaritilat on nyt eristetty ja mittauksia jatketaan keskiviikkona aamulla. Samalla mitataan varmuuden vuoksi myös kiinteistön lähialueet.

– Säteilyn alkuperän selvittäminen on edelleen käynnissä. Mitatut pitoisuudet ovat erittäin pieniä eivätkä ole terveydelle haitallisia. Henkilökunta ja Säteilyturvakeskuksen tiloissa olleet henkilöt eivät ole vaarassa, kertoo johtaja Tarja K. Ikäheimonen lähettämässään tiedotteessa. 

Tavanomaista korkeammat cesium-137 -havainnot tehtiin Säteilyturvakeskuksen katolla olevalla hiukkaskerääjällä 3.-4. maaliskuuta. Muissa Suomen mittauspaikoissa ei havaittu samaa ainetta.