Hyppää sisältöön

Raportti: Isis kouluttaa järjestelmällisesti lapsista uusia jäseniä itselleen

Raportin mukaan lapsia totutetaan pienestä pitäen väkivaltaan ja Isisin ideologiaan. Tarkoituksena on kouluttaa heistä tulevia ääriliikkeen jäseniä ja terroristeja. Lapset muun muassa ottavat osaa taisteluihin ja toimivat itsemurhapommittajina.

Ääri-islamilaisen Isis-järjestön värväämä lapsisotilas harjoitteli rynnäkkökiväärin käyttöä Kunarin maakunnassa Afganistanissa 30. heinäkuuta 2015. Taustalla seinässä teksti 'Islamilainen valtio - Kurasanin paikallisosasto'. Kuva: Ghulamullah Habibi / EPA

Brittiläisen asiantuntijaryhmä Quilliamin julkaiseman raportin mukaan (siirryt toiseen palveluun) Isis käyttää laajasti lapsia terroritoiminnassaan. Raportti on ensimmäinen, joka perehtyy siihen, miten Isis käyttää hyväkseen ja pahoinpitelee lapsia turvatakseen liikkeen tulevaisuuden.

Muun muassa UNESCO:n kanssa yhteistyössä tehty raportti julkaistiin maanantaina.

Quilliam kävi läpi Isisin propagandavideoita muun muassa sosiaalisesta mediasta viimeisen puolen vuoden ajalta ja löysi 254 tapausta, joissa lapsia käytettiin osana Isisin propagandaa. Raportin mukaan suurin osa näistä liittyi väkivaltaan. Lapset joko osallistuivat suoraan väkivaltaisuuksiin tai heille esitettiin väkivaltaista propagandaa, jotta he tottuisivat siihen.

Raporttia varten hankittiin myös tietoja luotettavilta lähteiltä Isisin hallitsemilla alueilla.

Quilliamin raportin mukaan Isis panostaa paljon ideologiansa juurruttamiseen lapsiin ääri-islamistisen koulutuksen avulla, jotta heistä muovautuisi tulevia terroristeja.

– Tarkoituksena on luoda toinen uusi ja vahvempi sukupolvi taistelijoita, jotka on ehdollistettu ja opetettu toimimaan Isisin tulevina jäseninä. Suurin huoli on, että Isis valmistelee armeijaansa totuttamalla nuoria lapsia väkivaltaan ja juurruttamalla heihin ideologiaansa kouluissa, raportissa todetaan.

Lapset toimivat myös itsemurhapommittajina

Lapsia koulutetaan toimimaan esimerkiksi vakoilijoina ja paljastamaan perheenjäsenensä, naapurinsa tai ystävänsä, jotka eivät elä Isisin periaatteiden mukaisesti. Lapset saattavat toimia myös saarnaajina pitäen Isisiä tukevia puheita tai laulamalla sitä ylistäviä lauluja väkijoukoille.

Lapsille opetetaan myös taistelutaitoja, joiden avulla he esimerkiksi palvelevat etulinjassa tai vartiopaikoilla tai tarkka-ampujina, tai sitten valmistavat räjähteitä. Heitä myös koulutetaan toimimaan itsemurhapommittajina. Joskus heidän käsketään pitää vartiotehtävissä pommivyötä, mikäli he joutuvat hyökkäyksen kohteeksi.

Taiteilijat ovat maalanneet graffiteja lapsisotilaiden värväämistä ehkäisevan kampanjan yhteydessä Jemenissä. Kuva: Yahya Arhab / EPA

Lapset toimivat myös teloittajina

Raportin mukaan Isis juurruttaa ideologiaansa lapsiin pienestä pitäen. Isisin ylläpitämissä kouluissa lapsia pyritään totuttamaan väkivaltaan näyttämällä heille Isisin propagandavideoita, viemällä heitä katsomaan julkisia teloituksia ja antamalla heille leikkiaseita leluiksi.

Isisin hallitsemilla alueilla Irakissa lapset ja teinit esiintyivät usein propagandavideoilla taistelutehtävissä tai itsemurhapommittajina. Syyrian puolella julkaistuissa videoissa esiintyi myös lapsia teloittamassa vankeja. Quilliamin mukaan kaikkiaan 12 lasta teloitti videoilla Isisin vastustajia.

Lapsia siepataan, kidutetaan ja raiskataan

Quilliamin mukaan jopa 50 brittiläistä lasta kasvaa Isisin hallitsemilla alueilla. Lapsia siepataan Isisin haltuun säännöllisesti, mutta Isis myös pelottelee lapsia liittymään sen joukkoihin. YK:n viime kesäkuisen arvion mukaan Isis oli siepannut 800–900 iältään 9-15-vuotiasta lasta Irakin Mosulin alueella.

Tämä on yksi vakavimmista tilanteista maailmassa

Norman Benotman

Alle 10-vuotiaat lapset siirrettiin uskonnollisille koulutusleireille ja 10-15-vuotiaat asetettiin sotilaskoulutukseen. Jos lapset eivät totelleet Isisin määräyksiä, heitä saatettiin hakata, kiduttaa tai raiskata. Raportissa kerrotaan useista tyttöjen tai nuorten naisten raiskauksista.

Pojat koulutetaan taistelijoiksi, kun taas tyttöjen tehtävänä on tehdä ruokaa, siivota, hoitaa kotia ja tukea miehiään, jotta he vovat olla hyviä taistelijoita. Suurin osa opiskelusta kouluissa keskittyy raportin mukaan Isisin oikeana pitämän islamin tulkinnan opetukseen. Liikuntatunnit on muutettu "jihad-koulutukseksi" ja niiden aikana opetetaan ammuntaa, painia ja uintia. Myös opettajia valvotaan tiukasti.

31 000 raskaana olevaa naista Isisin hallitsemilla alueilla

Teini-ikäiset nuoret opiskelevat koulutusleireillä taistelutaitoja. Heille opetetaan taistelulajeja, asetekniikkaa ja vankien kanssa toimimista. Kouluttajat saattavat hakata, potkia ja lyödä nuoria puukepeillä.

Quilliam toteaa, että monet propagandavideoista on varmasti tarkkaan käsikirjoitettu ennakkoon, mutta Isisin alueilta poispäässeiden lasten ja nuorten kertoman mukaan heidän elinolonsa ovat olleet hyvin karut.

Raportin mukaan Isisin hallitsemilla alueilla asuu 31 000 raskaana olevaa naista. Raportin mukaan äideille annetaan oppaita, joissa kerrotaan, miten heidän tulee kasvattaa lapsiaan. Heidän pitää muun muassa kertoa iltasatuina tarinoita marttyyreista ja näyttää lapsille väkivaltaisia videoita ääri-islamistisilta verkkosivuilta.

Quilliam toteaa, että lasten pitkäkestoinen altistuminen väkivallalle vahingoittaa heitä sekä fyysisesti että henkisesti sekä välittömästi että pidemmällä aikavälillä.

– Tämä on yksi vakavimmista tilanteista maailmassa. Isisin harjoittama indoktrinaatio alkaa jo syntymästä ja lisääntyy kouluissa ja koulutusleireillä, Quilliamin johtaja Norman Benotman sanoi.

.
.