1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Viime hetken maalia juhlineet jalkapallofanit saivat aikaan "maanjäristyksen"

Leicesterin yliopiston opiskelijoiden projekti paljasti sattumalta yllättävän asian. Jalkapallofanit saivat maalia juhliessaan aikaan "maanjäristyksen", jonka voimakkuus oli 0,3.

urheilu
Leicester Cityn Leonardo Ulloa tuulettaa tehtyään joukkueen voittomaalin Norwichia vastaan.
Tim Keeton / EPA

Brittiläisen Leicesterin yliopiston geologian opiskelijat asettivat kaupungissa sijaitsevan alakoulun tiloihin seismografin, jonka avulla heidän oli tarkoitus seurata eri puolilla maailmaa tapahtuvia maanjäristyksiä.

Koulu sijaitsee puolen kilometrin päässä stadionista, jolla Leicester Cityn joukkue pelaa kotipelinsä. Ympäri maailmaa tapahtuvien maanjäristysten seuraamisen lisäksi opiskelijat tutustuttivat koululaisia geologiaan seismografin avulla. Se toimii yhdessä kahden muun kaupunkiin asennetun seismografin kanssa.

Pian opiskelijat huomasivat (siirryt toiseen palveluun), että laitteisto havaitsi pieninä maanjäristyksinä fanien riehaantumisen, kun nämä juhlivat kotijoukkueen tekemiä maaleja.

– Muutama päivä sen jälkeen, kun olimme asentaneet laitteiston koululle, huomasimme, että seismografin tiedoissa näkyi selvä piikki viereisellä stadionilla pidettyjen jalkapallo-otteluiden aikaan, kertoi Richard Hoyle, joka on yksi projektiin osallistuneista opiskelijoista.

– Kun tutkimme asiaa tarkemmin, huomasimme, että seismiset signaalit esiintyivät juuri silloin kuin Leicester teki maalin. Päättelimme, että laitteistomme rekisteröi pieniä maanjäristyksiä, jotka syntyivät kun suuri määrä energiaa vapautui fanien juhliessa maaleja.

Kyse oli hetkestä, jolloin 30 000 ihmistä hyppäsi ilmaan samanaikaisesti

Paul Denton

Viime hetken voittomaali villitsi yleisön

Maaliskuun ensimmäisenä päivänä pelatun Leicesterin ja West Bromwichin välisen ottelun aikana seismografit havaitsivat signaaleja Leicesterin tehdessä maalin ensimmäisellä puoliajalla. Tuolloin "järistyksen" voimakkuudeksi mitattiin 0,1.

West Bromwichin tehdessä maalin signaali oli paljon pienempi. Leicesterin voittomaali näkyi myös seismografin rekisteröimissä tiedoissa.

– Voimakkain rekisteröimämme signaali tähän mennessä on tullut helmikuun lopussa pelatusta ottelusta Norwichia vastaan, Hoyle sanoi.

– Leicester teki ottelun ainoan maalin 89. minuutilla ja se näkyi seismografissa maanjäristyksenä, jonka voimakkuus oli 0,3.

Järistyksille annettiin nimeksi Vardy Quake joukkueen huippumaalintekijän Jamie Vardyn mukaan.

– Normaalien maanjäristysten seuraamisen lisäksi meitä kiinnostaa nyt tietää, kuka Leicesterin pelaajista saa aikaan suurimman seismisen signaalin. Me veikkaamme Vardya, Hoyle sanoi.

Seismografin kuvaaja
Leicesterin viime hetken voittomaali Norwichia vastaan näkyi seismografin tiedoissa selvästi. West Bromwich -ottelun maalien aiheuttamat reaktiot eivät olleet yhtä voimakkaita.Leicesterin yliopisto

Myös festivaaliyleisö saa aikaan "järistyksiä"

20 opiskelijan ryhmä toimii yhdessä Britannian geologian laitoksen seismologin Paul Dentonin kanssa.

– Kyse ei ollut vain aplodeista ja kannustushuudoista. Kyse oli hetkestä, jolloin 30 000 ihmistä hyppäsi ilmaan samanaikaisesti. Se on valtava määrä energiaa, Denton kertoi BBC:lle (siirryt toiseen palveluun).

Denton oli jo aiemmin saanut samankaltaisia tuloksia Readingin festivaaleilla ja tavarajunan kulkiessa kaupungin läpi. Hän sanoi, että haluaisi nähdä, miten muiden joukkueiden fanit pärjäisivät Leicesterin faneja vastaan järistysten voimakkuudessa.

Denton kertoi, että seismografi oli itse asiassa lähempänä paikallisen rugbyjoukkueen kotikenttää, ja ryhmä odotti saavansa jotain tuloksia myös sieltä.

– Mitään ei kuitenkaan ole näkynyt. Se kertoo jotain jalkapallon luonteesta. Peli on niin jännittävää ja sitten aivan odottamatta seuraa muutaman sekunnin taianomainen hetki, Denton sanoi.

Opiskelijat jatkavat pelien seuraamista ja he ovat myös perustaneet sitä varten oman Twitter-tilin @VardyQuake (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi