Raportti: Pohjois-Korea rankaisee kansalaisiaan puheluista ulkomaille

Soitto muualla asuville sukulaisille voi viedä vankileirille, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty. Pohjois-Koreassa ulkomaille soittaminen ei ole teknisesti ottaen laitonta. Maan omassa matkapuhelinverkossa ulkomaanpuhelut eivät kuitenkaan onnistu, ja kiinalaisten puhelinten käyttäminen on kielletty.

Ulkomaat
Namyangin kaupungissa en nähnyt yhtään liikkuvaa moottoriajoneuvoa, kertoo Ylen kirjeenvaihtaja Mika Mäkeläinen.
Namyangin kaupungissa en nähnyt yhtään liikkuvaa moottoriajoneuvoa, kertoo Ylen kirjeenvaihtaja Mika Mäkeläinen.Mika Mäkeläinen / Yle

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan Pohjois-Korea jakaa ankaria rangaistuksia kansalaisilleen, jotka jäävät kiinni ulkomaille soittamisesta.

Järjestö kertoo tuoreessa raportissaan (siirryt toiseen palveluun), että Kim Jong-unin hallinto passittaa ihmisiä jopa vankileireille siitä hyvästä, että he ovat koettaneet saada yhteyden ulkomaille paenneisiin sukulaisiinsa.

Pohjois-Koreassa ulkomaanpuhelut eivät ole teknisesti ottaen kiellettyjä. Pohjois-Korean omassa matkapuhelinverkossa ulkomaille soittaminen on kuitenkin estetty, ja ulkomaisten puhelinten kauppa on Amnestyn mukaan laitonta.

Amnestyn raportin mukaan pohjoiskorealaiset käyttävät ulkomaille soittamiseen "kiinalaisia kännyköitä", muualta tuotuja puhelimia ja sim-kortteja, joilla saa yhteyden Kiinan rajan lähellä toimiviin kiinalaisiin matkapuhelinverkkoihin. Puhelimet ovat usein sukulaisten salaa lähettämiä, ja niiden salakuljetus vaatii tyypillisesti noin 500 euron lahjuksen rajavartijoille.

Amnestyn haastattelemat loikkarit kertovat, että Pohjois-Korean viranomaiset pystyvät jäljittämään laitonta matkapuhelimien käyttöä.

– He pystyvät määrittelemään matkapuhelimen sijainnin täsmällisesti, maasta paennut pohjoiskorealainen insinööri Bak-Moon sanoi.

Lähteet: AFP