Hyppää sisältöön

Opintotukimielenosoituksessa tuhansia osallistujia

Opiskelijat ovat tyytymättömiä opintotukeen suunniteltuihin huomattaviin leikkauksiin sekä koulutukseen kohdistuviin säästöihin.

Mielenosoittajia Senaatintorilla Helsingissä 9. maaliskuuta 2016. Kuva: Varpu Helpinen / Yle

Helsingissä on osoitettu keskiviikkona mieltä opintotuen leikkauksia vastaan.

Suomen ylioppilaskuntien liiton SYL:n puheenjohtajan Heikki Koposen mukaan paikalle odottiin etukäteen arviolta 10 000:ta osallistujaa.

Opiskelijat arvostelevat muun muassa opintotukeen esitettyjen leikkausten suuruutta ja tapaa, jolla leikkauksia on valmisteltu. Kyse olisi neljänneksen leikkauksesta korkeakouluopiskelijan opintorahaan.

Mielenilmausta järjestämässä ovat useat ylioppilaskunnat, opiskelijakunnat ja opiskelijajärjestöt. Yhteiskuljetuksia tapahtumaan on järjestetty muun muassa Oulusta, Vaasasta, Jyväskylästä, Tampereelta, Turusta sekä Forssasta ja Hämeenlinnasta.

Senaatintorilla kello 13.00 kokoontuva mielenilmauskulkue kiersi kello 13.30 alkaen Aleksanterinkatua pitkin Mannerheimintielle ja lopulta Kansalaistorille. Helsingin poliisi on aiemmin kertonut, ettei mielenosoitus ole aiheuttanut suurempia järjestelyitä.

"Perustuu virheellisiin laskelmiin"

SYL:n puheenjohtaja Heikki Koponen kritisoi myös sitä, että opintotukileikkausten taustalla ovat mahdollisesti virheelliset laskelmat hallitusneuvotteluvaiheessa.

– Siellä ilmeisesti pyöri sellainen malli valtiovarainministeriön laskelmissa, joka ei olisi ollut mahdollinen, sillä siinä olisi käytännössä heikennetty jo nykyisten tuensaajien toimeentuloa. Siinä oli ikään kuin laskettu, että säästöt realisoituisivat huomattavasti nopeammin, kuin mitä ne todellisuudessa tekevät, hän toteaa.

Koposen mukaan uudistus tulee todennäköisesti lisäämään erityisesti opiskelijoiden työssäkäyntiä, sekä kasvattaa opiskelijoiden velkataakkaa.

– Monet tulevat käymään paljon nykyistä enemmän töissä, mikä sitten puolestaan viivästyttää opintoja. Sitten seuraa se, että opiskelijalla saattaa olla 20 000–30 000 euron lainataakka valmistuttuaan, mikä monilla aloilla on hirveän vaikea asia.

SYL:n puheenjohtaja pitää myös mahdollisena, että uudistuksen vuoksi alavalinnoilla taktikointi yleistyy opiskelijoiden keskuudessa. Hän ottaisikin nyt aikalisän opintotukiasiassa, peruisi nyt päätetyt säästöt ja aloittaisi mietinnän siitä, miten järjestelmän kokonaisuudistus voitaisiin toteuttaa niin, että opiskelijoille saataisiin perustulo nykyisen tukiviidakon sijaan.