MTK: Maatilojen tilanne on katastrofaalinen – Traktorimarssille odotetaan tuhansia viljelijöitä

Maanviljelijät eri puolilta Suomea suuntaavat perjantaina Helsinkiin suurmielenosoitukseen. Kaikki halukkaat eivät pääse traktorimarssille muun muassa pitkien välimatkojen ja lomittajien puuttumisen vuoksi.

Kotimaa
Eläimiä navetassa.
Maiju Immonen / Yle

Perjantain suurmielenosoitukseen Helsinkiin odotetaan 3 000–4 000 maanviljelijää ja paria sataa traktoria. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton MTK:n mukaan maatilojen tilanne on katastrofaalinen ja viimeinen pisara oli tukien maksatusviiveet.

Nurmeslaisen maitotilallisen Kalle Myllysen mukaan esimerkiksi tilan budjettia on lähes mahdotonta tehdä, kun tuet viivästyvät.

– Jos keväällä 2015 tukia hakiessa on annettu tietynlainen maksatusaika ja sitä vain lennosta korjataan. Tämä tuki/tuotannon alennuskorvaus, mikä on ollut tarkoitus esimerkiksi maksaa joulukuussa, niin se vain pannaan maksatukseen ilman sen suurempia ilmoituksia kesäkuussa, 6 kuukautta myöhässä, Myllynen kertoo.

Viive maksatuksessa tuo monta käytännön ongelmaa tiloille. Myllysen mukaan laskut pitäisi saada maksettua, eikä kaikkialla useiden kuukauden joustoa löydy.

– On maksettava laskut, maksettava urakoitsijoille, maksettava lainat. Ja jos niitä rahoja ei tule, niin vain levitellään käsiä. Osa ymmärtää, mutta on myös sellaisia tahoja kuten verottaja, niin nämä lyödään sitten suoraan perintätoimistoon ja sieltä rupeaa viljelijöille koko ajan kuluja tulemaan, Myllynen harmittelee.

Useita syitä marssille

Nurmeslainen Kalle Myllynen matkaa myös itse perjantaina Helsinkiin. Hänen mukaansa nyt on tärkeää nostaa esille maanviljelijöiden ahdinko.

Suomalainen viljelijä on joutunut aikamoisen kohtuuttoman taakan kantajaksi, kun tuli EU:sta Venäjää kohtaa pakotteet ja pistettiin raja kiinni.

Kalle Myllynen

Suomalainen viljelijä on joutunut aikamoisen kohtuuttoman taakan kantajaksi, kun tuli EU:sta Venäjää kohtaa pakotteet ja pistettiin raja kiinni.

– Nyt on semmoinen tunne, että päättäjissä ja eduskunnassa on vähän unohdettu se, että täällä maaseudullakin tarvittaisiin tukieurot, jotta saataisiin laskunippua pienennettyä. Ja muutenkin tuoda sitä hätää esille, että suomalainen viljelijä on joutunut aikamoisen kohtuuttoman taakan kantajaksi, kun tuli EU:sta Venäjää kohtaa pakotteet ja pistettiin raja kiinni, niin siinä jäätiin monella tuotantoalueella aika tyhjän päälle, Kalle Myllynen kuvailee syitä mielenosoitukselle.

Bussikyydillä pääkaupunkiin

Esimerkiksi Pohjois-Karjalasta traktorimarssiin ja mielenosoitukseen on lähdössä arviolta viitisenkymmentä maakunnan viljelijää.

– Ei ole tiedossa traktorilla lähtijöitä. Matka veisi täältä kaksi päivää, ja lomittajia on nyt vaikea saada. Mutta kyllä tuolta etelämpää tuntuu olevan menossa ja Savosta päin, Kalle Myllynen kertoo.