1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntapolitiikka

Kolme selvisi jatkoon Kokkolan johtajahaussa – kuntalaiset pääsevät kuuntelemaan viimeiset ehdokashaastattelut

Poikkeuksellisesti myös kaupunkilaiset pääsevät seuraamaan Kokkolan kaupunginjohtajaehdokkaiden loppuhaastatteluja. Huhtikuussa pidettävä valtuuston haastattelutilaisuus on siis kaikille avoin. Kaupunginjohtajakisassa loppusuoralle selvisi kolme ehdokasta.

Kurikan kaupunginjohtajan valintaa puidaan seuraavaksi Korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

Kokkolan kaupunginhallitus ja valtuuston puheenjohtajisto tenttasivat johtajaehdokkaita tiiviisti maanantaina ja tiistaina.

Jatkoon pääsi kolme hakijaa eli lakimies, OTL Tuomas Aho, Kempeleen talousjohtaja, KTM Stina Mattila sekä Myrskylän kunnanjohtaja, VTM Sabah Samaletdin. Haastatteluissa loppusuoralla selvisi kahdeksan ehdokasta. Näistä siis nyt kolme valittiin soveltuvuusarviointiin. Yksikään Kokkolan palkkalistoilla olevista hakijoista ei selvinnyt jatkoon.

Huhtikuussa pidettävä valtuuston haastattelutilaisuus on poikkeuksellisesti kaikille avoin. Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Veikko Laitilan mukaan avoin linja kautta valintaprosessin on ollut tarkoituksellinen valinta.

– Kaupunginjohtajan virka on hyvin julkinen. Nyt annetaan myös kaupunkilaisille ja medialle mahdollisuus kuulla ne viimeiset haastattelut. Sekin voi osaltaan vaikuttaa valintaan, miten kandidaatit siellä kaikkien silmien alla pärjäävät.

Ensisijaisesti haetaan osaavaa ja pätevää johtajaa, mitään puolueiden välisiä sopimuksia ei ole tehty.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Veikko Laitila

Laitila ei osaa vielä sanoa, voivatko kuntalaisetkin tentata ehdokkaita tilaisuudessa. Tilaisuuden muoto tarkentuu myöhemmin.

Alunperin virkaan tuli 23 hakemusta. Kahdeksan hakijaa kutsuttiin haastatteluun. Sivistysjohtaja Peter Johnson vetäytyi kisasta helmikuun lopulla vedoten henkilökohtaisiin ja työelämään liittyviin syihin.

"Puoluekirja ei valintaa ratkaise"

Kaupunginhallitus on hakijajoukkoon tyytyväinen.

– Kuntakentän myllerrysten vuoksi valittavalta vaaditaan myös muutosjohtajuutta. Vaakakupissa painaa kyllä talousosaaminenkin, sanoo Laitila.

Puoluekannalla ei ole suurta merkitystä hakuprosessissa, uskoo puheenjohtaja.

– Ensisijaisesti haetaan osaavaa ja pätevää johtajaa, mitään puolueiden välisiä sopimuksia ei ole tehty.

Soveltuvuusarvioinnit kandidaateille tehdään 18.3. ja 21.–22.3. Sen jälkeen kaupunginhallitus saa arvioinneista raportit.

Kokkolan nykyinen kaupunginjohtaja Antti Isotalus jää eläkkeelle vuonna 2017. Tavoitteena on, että uusi kaupunginjohtaja valitaan 18. huhtikuussa.