1. yle.fi
  2. Uutiset

Myös stressi voi tarttua työpaikalla – yksittäisillä ihmisillä suuri rooli

Niin flunssat kuin mahataudit kaatavat työyhteisöstä väkeä vuoron perään petiin. Tutkimusjohtaja Minna Huotilaisen mukaan myös stressi tarttuu työntekijästä toiseen. Yksittäisillä henkilöillä voi olla keskeinen rooli sen lietsomisessa tai lieventämisessä.

Kotimaan uutiset
Ihminen työhuoneessaan.
Kalle Niskala / Yle

Stressi tarttuu työpaikalla esimerkiksi puhetavoista, pienistä eleistä ja ilmeistä tai vaikkapa tilanteista, joissa suunnitellaan yhteisiä päämääriä.

– Se tarttuu hyvin monella tasolla ja myös hyvin nopeasti, toteaa tutkimusjohtaja Minna Huotilainen Turun yliopistosta.

Työpaikalla saattaa olla yksittäisiä henkilöitä, jotka vaikuttavat asiaan voimakkaasti. He lietsovat stressiä puheillaan ja käyttäytymisellään.

Toisaalta joukossa voi olla työntekijöitä, jotka onnistuvat lieventämään sitä esimerkiksi tuomalla työpaikalle huumoria ja kyseenalaistamalla käyttäytymismalleja. He saattavat esimerkiksi kysyä, ovatko työpaikan tavoitteet realistisia ja voitaisiinko niitä muokata parempaan suuntaan.

Stressi tarttuu usein huomaamatta. Huotilainen toteaa sen olevan osa ihmisten välistä kommunikaatiota ja yhteiseloa.

– Se on inhimillinen ominaisuus, että peilailemme toistemme tuntemuksia ja elämme toisen tunteita myös itse.

Lääkkeenä avoimuus ja selkeät tavoitteet

Ihmiset käsittelevät stressiä eri tavoin. Esimerkiksi yt-neuvottelujen aikaan yksi keskustelee ja hermoilee kovaan ääneen kahvihuoneessa, kun toinen vetäytyy omaan huoneeseensa.

– Voi vaikuttaa siltä, että epäsosiaalisempi ihminen vain istuu huoneessaan ja tekee töitä entiseen tapaan. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei hän olisi stressaantunut. Vetäytyminen on yksi tapa säädellä stressiä.

Huotilainen neuvoo kiinnittämään huomiota työpaikan hyviin yhteisiin käytäntöihin. Avoimuus ja asioista keskusteleminen ovat stressin lievittämisen kannalta tärkeitä. Työyhteisöissä ei pitäisi olla epämääräisiä asioita, joista ei saa puhua.

Jokaisen työntekijän pitää tietää omat tavoitteensa ja työkalut niiden savuttamiseen.

– Ei saisi olla stressiä lisääviä käytäntöjä, eli esimerkiksi epämääräisiä tavoitteita, joita ei ole mahdollista saavuttaa. Se on kaikista tärkein ruiske stressiä vastaan.

Lue seuraavaksi