Hyppää sisältöön

Lainaa ei haeta enää aina pankista, vaan yksityisiltä ihmisiltä – vertaislainoista tuli 100 miljoonan bisnes

Yksityissijoittajilta yksityishenkilöille lainoja välittävien vertaislainayhtiöiden kasvu jatkuu. Toiminnan valvominen aiheuttaa kuitenkin viranomaisille harmaita hiuksia ja selkeää lainsäädäntöä kaivataan alalle pikaisesti.

Paula Hannula ja Tuomas Talola Vertaislaina Oy:n Toimitusjohtaja.
Vertaislainat eli sijoittajilta lainanhakijoille välitettävät lainat ovat rantautuneet Suomeenkin. Vieraina Vertaislaina Oy:n toimitusjohtaja Tuomas Talola ja Kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimies Paula Hannula.

Ennen mentiin lakki kourassa pankkiin hakemaan lainaa. Nykyään pikavippien rinnalle on tullut uusi lainauspalvelu: vertaislaina. Siinä rahaa liikuttelevat yksityiset ihmiset, joiden välissä on välittäjäyritys.

Lainanantajalle vertaislaina on kuin sijoitus, koska hän voi sen kautta ansaita hieman korkotuloja. Lainan korot ovat tosin yleensä alhaisemmat kuin esimerkiksi pikavipeissä. Lainasummat puolestaan vaihtelevat 800 euron ja 5 000 euron välillä.

– Lainaa hakevat ihan tavalliset suomalaiset. Keskivertohakija on sellainen nelikymppinen, jonka tulot ovat noin 2 000 euroa kuussa. Hakijoista on puolet miehiä, puolet naisia, kertoo Aamu-tv:n haastattelussa Tuomas Talola Vertaislaina Oy:stä.

Useimmiten lainaa haetaan pieneen pintaremonttiin tai vanhojen lainojen yhdistelyyn. Lainanhakija joutuu kuitenkin tiukkaan syyniin ennen kuin laina heltiää.

– Tarkistamme luottotiedot sekä tulot ja menot. Näiden jälkeen katsomme hyväksymmekö hakijan, ja millaisen luottoluokituksen annamme. Pääsääntöisesti 70 prosenttia hakijoista karsitaan, paljastaa Tuomas Talola.

Korkotaso vaihtelee riippuen luottoluokituksesta ja siitä millaisia tarjouksia lainanantajat tekevät. Tyypillisimmillään korko on 10 – 24 prosenttia.

Lainsäädäntöä kaivataan

Lainanantajalle vertaislaina on tietenkin riski. Siksi sijoittajat pienentävät riskiä hajauttamalla sijoittamaansa summaa pieniin osiin. Esimerkiksi 2 500 euron lainassa saattaa olla peräti 30 sijoittajaa.

Kuluttajaviranomaisille vertaislainat ovat aiheuttaneet harmaita hiuksia, sillä tulkinnoissa on eroja siinä, kenen välille luottosopimus syntyy.

– Keskeinen kysymys on nimenomaan se, onko osapuolina kaksi yksityishenkilöä vai onko luottosopimuksen osapuolena yritys. Tähän kaivattaisiin selkeämpää lainsäädäntöä, kertoo lakimies Paula Hannula Kilpailu- ja kuluttajavirastosta.

Vaikka rahaa lainataan tavallisilta ihmisiltä, ei takaisinmaksua kuitenkaan pysty välttämään.

– Maksuista viivästyy noin parikymmentä prosenttia ja sitten mennään perintään, jos muu ei auta, kertoo Tuomas Talola Vertaislaina Oy:stä

Suomessa toimii jo useita vertaislainayrityksiä ja ne välittävät noin 100 miljoonaa euroa vuodessa.