Suomi on täynnä hyviä tekoja – lue tarinoita ja kerro omasi!

Monet yhdistykset ja järjestöt saattavat Suomessa yhteen auttajia ja avuntarvitsijoita. Ilman sen ihmeellisempää järjestäytymistäkin Suomesta löytyy monta hyvää tekoa. Hyvistä teoista keskustellaan Yle Radio Suomessa torstaina iltapäivällä.

Kotimaa
Mies lumitöissä.
Yle

Suomi on täynnä auttamistarinoita. Kohtaamisista syntyy iloa, joka leviää lähipiiriin. Jotta useampi saisi kuulla suomalaisten hyvistä teoista, pyysimme teitä lähettämään meille auttamistarinoita.

Hyvistä teoista puhutaan Radio Suomen iltapäivän Ajantasan Suomiseurassa torstaina 10. maaliskuuta. Alta voit kuitenkin jo lukea kolme esimerkkiä siitä, kuinka tavallisessa arjessa löytyy apu yllättävän läheltä.

Tuntemattomat kantoivat polttopuukuorman

"Olin toipumassa leikkauksesta kotona ja huomasin, että polttopuut ovat lopussa. Puulämmitteisessä omakotitalossa on oltava puita talvella, niinpä soitin puita myyvälle miehelle, että olisiko mahdollista saada polttopuita. Puolen tunnin päästä puut olivat jo pihassa.

Toipilas ei voi puita kantaa, mutta sisälle puuliiteriin ne olisi saatava. En halunnut vaivata lähellä asuvaa äitiäni, vaikka hän olisi miehensä kanssa varmasti auttanut. Muistin Facebookissa pari kuukautta olemassa olleen Heinolan Ritvat ja Ristot –ryhmän. Rohkaistuin laittamaan avunpyynnön sinne.

Viestiini tuli vastaus jo 14 minuutin kuluttua! Nelikymppinen nainen ilmoitti tulevansa ja sanoi ottavansa nuoren miehen mukaan. Lopulta tulikin yhteensä kolme ihmistä ja he kantoivat kaikki puut sisälle.

Tarjosin heille raakasuklaata palkkioksi. He iloisina tulivat vaan kantamaan ja jatkoivat sen jälkeen päivän puuhiaan. Puut tulivat 10.30, kantajat saapuivat 11.00 ja 12.00 puut olivat jo sisällä."

Carla, Heinola

Auttajan anoppikin sai apua

"Muutama talvi sitten mökkinaapurimme valitteli, että olisi mukava mennä pilkille yhteisrantaamme. Tie sinne vain oli umpihangessa. No, tuumasta toimeen; minun traktorin perässä oli linko valmiina, joten menoksi.

Tie rantaan on melko mutkikas ja jyrkkää, mutkaista, alamäkeä. Ajattelin, että vanhasta muistista sinne mennään. Viimeisessä mäessä ja mutkassa Zetori lipsahti kyljelleen ojaan. Tuttu maanviljelijänaapuri kuului touhuavan traktorillaan jossakin lähistöllä. Soitin hänelle, ehtisikö tulla vilkaisemaan. Hän tuli nopeasti paikalle.

Hyvien naurujen jälkeen hän kiinnitti "liinat" Zetoriin ja nosti sen tielle. Ei suostunut ottamaan mitään palkkiota hukkaan menneestä työajastaan. Ehdotin, että linkoisin hänen anoppinsa pihan ja tien toistaiseksi vastapalkaksi. Näin sovittiin. Siitä pitäen olen putsannut "mamman" alueen.

Meistä tuli hyvät ystävät tämän "mamman" kanssa."

Erkki, Ikaalinen

Naapurin täti antoi aamulla kyydin töihin ja tarhaan

"Asun yksin kahden alle kouluikäisen lapsen kanssa, jotka ovat päivän pari viikossa isällään, apua siis tarvitsen usein, että arki sujuu.

Yksi viimeaikaisista kerroista oli vuoden alussa, kovilla pakkasilla, kun auto ei aamulla käynnistynyt ja oli kiire viedä lapset tarhaan ja ehtiä töihin. Onneksi naapurin ikkunasta kajasti valo, joten uskalsin soittaa ja kysyä kyytiä.

Marjatta-täti, jo eläkeläinen, oli parissa minuutissa valmis ja ajoi minut lapsineni tarhalle, mistä työkaveri poimi minut kyytiin. Iltapäivällä oma isäni haki minut töistä ja myöhemmin eräs toinen naapuri auttoi vara-akun kanssa käynnistämään auton ja lainasi laturinkin akkua varten - kun vaan kehtasin mennä oven taakse kolkuttelemaan ja apua pyytämään!

Eräs kolmas naapurini, eläkeläismies, auttelee usein lumitöissä päivän aikana, kun itse olen töissä. Häntä olen autellut myös "takaisin", kun vaan olen pystynyt - nyt kovilla lumisateilla tehtiin yhdessä Marjatta-tädin lumitöitä.

Olen todella kiitollinen kaikesta avusta mitä perheeltäni, ystäviltäni, työkavereiltani ja naapureiltani saan ja mielelläni autan myös kun vaan kykenen. Isoin kynnys on usein pyytää apua tai laskea joku auttamaan, mutta olo on mielettömän hyvä kun saa apua ja kun pystyy auttamaan takaisin!"

Hanna, Kuusankoski

Voit kertoa oman auttamistarinasi tämän jutun kommenttiosiossa. Hyvän teon ei tarvitse olla suuri, hyvä mieli syntyy pienelläkin. Tarina saa olla eiliseltä tai viime vuosisadalta.

Hyvistä teoista ja hyvistä ihmisistä keskustellaan Yle Radio Suomen Ajantasan Suomiseurassa 10. maaliskuuta klo 14.30. Aihe kuuluu ja näkyy osin myös muissa Ylen lähetyksissä.