THL:n kokemukset tietojoukkoistuksesta lupaavia – A2 Turvattomuus-illan nettikeskustelussa saatiin vastauksia

THL kokeili tietoperusteista nettikeskustelua viime keskiviikkona A2 Turvattomuus-illan yhteydessä. Tutkija pitää kokemusta hyvin myönteisenä.

Kotimaa
A2 Turvattomuus-illan studiokeskustelu
Yle

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kokeili A2 Turvattomuus-illan yhteydessä tietoperusteista nettikeskustelua. Kokeilun tarkoituksena oli selvittää, voiko keskustelun avulla kerätä perusteltua ja tutkimukseen nojaavaa tietoa.

Kokemukset olivat lupaavia, sanoo kokeilun järjestäneen Yhtäköyttä-hankkeen vetäjä, johtava tutkija Jouni Tuomisto.

– Tärkein tavoite täyttyi. Keskustelua saatiin aikaiseksi, se oli asiallista ja useimpiin kysymyksiin saatiin tutkimustiedolla perusteltuja kommentteja.

– Kokeilu tuotti tietoa, jota meillä ei ollut. Tärkeintä oli nähdä, että tutkimustiedon jäsentäminen onnistui, vaikka useimmat heittelivät mututietoa omista kokemuksistaan, Tuomisto kertoo.

Keskustelu käytiin oikeusministeriön ylläpitämällä Otakantaa-sivustolla (siirryt toiseen palveluun). Turvattomuusilta-nimeä kantavalla sivulla kysyttiin muun muassa ”Onko tavallisen kansalaisen turvallisuus vaarantunut maahanmuuton takia?” ja ”Syyllistyvätkö tietystä maista tulleet tietynlaisiin rikoksiin?” Osallistujilta pyydettiin linkkejä tutkimustietoon ja muihin luotettaviin lähteisiin.

Twiitillä tietoa tv-lähetykseen

Nettikeskustelu oli auki kolme päivää ja siihen tuli lähes 150 kommenttia. Suurin osa niistä tuli vähän ennen televisiokeskustelua ja sen aikana. Keskustelua oli ohjaamassa muutama opiskelija, jotka kysyivät nettikeskusteluun osallistuvilta lisätietoja. Lisäksi he vetivät keskustelua yhteen.

Tutkimustiedon jäsentäminen onnistui, vaikka useimmat heittelivät mututietoa omista kokemuksistaan.

Jouni Tuomisto

Televisiokeskustelussa nousi esiin väitteitä raiskausten yleisyydestä Suomessa. Niille etsittiin perusteluita, jotka twiitattiin saman tien lähetykseen.

Toinen keskustelusta huomattu teema oli todellisen ja koetun turvattomuuden ero ja ristiriita. Jos tilastot eivät osoita jotain asiaa vaaralliseksi, kuinka pitkälle kansalaisen on järkevää mennä asian torjumiseksi oman turvattomuuden tunteensa takia?

– Lopullista vastausta ei löytynyt, mutta totesimme tärkeäksi keskustelussa selkeästi erottaa sen, mistä puhutaan milloinkin, Jouni Tuomisto sanoo.

– Kirjailija Jyri Paretskoin ohjelmassa esittämä ohje oli meillekin hyödyllinen: ihmisiä on kuunneltava.

Seuraavaksi Yhtäköyttä-hanke aikoo käynnistää avointa nettikeskustelua sisältävän arvioinnin maahanmuuttajien työllistämisestä. Keskusteluille on aikaa useita viikkoja.

Screen shot -kuva otakantaa.fi-sivustolta
Otakantaa-sivustolla esitettiin konkreettisia kysymyksiä Turvattomuus-iltaan liittyen.

– Olisi myös kiinnostavaa tehdä jatkossa yhteistyötä Ylen kanssa erilaisten kansanterveyteen liittyvien julkisten keskustelujen, esimerkiksi joidenkin rokotuskysymysten, tiimoilta, Jouni Tuomisto sanoo.