USA: Isisin "sotaministeri" todennäköisesti kuollut

Yhdysvaltain puolustushallinto Pentagon sanoo, että terroristijärjestö Isisin etsityimpiin johtajiin kuulunut Abu Omar al-Shishani on melko varmasti kuollut amerikkalaisten ilmaiskussa. Al-Shishani oli kotoisin Kaukasukselta.

Ulkomaat
Al-shadadi, Syyria kartta.
Yle uutisgrafiikka.

Yhdysvaltain mukaan Abu Omar al-Shishani olisi kuollut Koillis-Syyriassa sijaitsevaa al-Shadadin kaupunkia vastaan tehdyssä ilmavoimien hyökkäyksessä. Tieto on tullut useasta amerikkalaisesta lähteestä, mutta täysin varmaksi sitä ei ole julistettu.

Al-Shishanilla oli hallussaan useita sotilastehtäviä Isisin organisaatiossa. Yksi niistä vastasi sotaministerin virkaa.

Hän oli Isisin perustaneen Abu Bakr al-Baghdadin läheinen avustaja ja hänellä oli uskollinen seuraajakunta. Hänen kiinnisaamiseensa johtavista tiedoista oli luvattu viiden miljoonan dollarin palkkio.

Al-Shishani oli syntynyt vuonna 1986 Neuvostoliittoon kuuluneessa Georgiassa. Hänet tunnettiin aiemmin nimellä Tarkhan Batirashvili ja hän taisteli 2000-luvulla Venäjää vastaan sekä Tshetsheniassa että Georgiassa.

Abu Omar al-Shishanin menehtyminen olisi asiantuntijoiden mukaan merkittävä isku Isisin johto-organisaatiota vastaan. Lisäksi se voisi vaikeuttaa järjestön kykyä rekrytoida uusia jäseniä Tshetsehniasta ja muualta Kaukasukselta.

Yhdysvaltain mukaan iskussa kuoli myös yli kymmenen muuta islamistijärjestön taistelijaa.

Lähteet: Reuters, AFP