Työnantajat eivät halua palkata työttömiä, vaikka olisi töitä

Työmarkkinoilla avoimista työpaikoista kilpailevat muun muassa työpaikkaa vaihtavat nuoret ja työttömät. Työ- ja elinkeinoministeriön selvityksen mukaan noin joka neljäs rekrytoiduista on työtön. Henkilöstöpalveluyrityksiä edustavasta liitosta muistutetaan, että moni työnantaja arvostaa työkokemusta.

Kotimaa
jakoavaimia
Yle

Työ- ja elinkeinoministeriö selvitytti työvoiman hakua ja työpaikkojen täyttöä vuonna 2014.

Raportin (siirryt toiseen palveluun) mukaan noin neljäsosa rekrytoiduista oli työttömiä. Eniten eli 43 prosenttia rekrytoiduista tuli toisesta työstä.

– Rakennusalalla palkattiin työttömiä enemmän kuin muilla aloilla keskimäärin, sanoo neuvotteleva virkamies Mika Tuomaala työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Tuomaala uskoo, että raportin tulokset pätevät myös nykyisiin työmarkkinoihin.

Henkilöstöpalvelualan ammattilaisen mukaan kuitenkin pitkittyvä työttömyys voi muuttaa työnhaun entistä vaikeammaksi.

Jo kolmen kuukauden työttömyyden jälkeen mahdollisuus saada työtä laskee aika rajusti.

Merru Tuliara

– Tilastojen mukaan jo kolmen kuukauden työttömyyden jälkeen mahdollisuus saada työtä laskee aika rajusti, sanoo Henkilöstöpalveluyritysten Liiton toimitusjohtaja Merru Tuliara.

Liitto edustaa 300 yritystä, jotka vuokraavat henkilöstöä sekä tarjoavat muita henkilöstöpalveluita.

– Meidän alalla työnantajat ehkä palkkaavat keskimääräistä enemmän työttömiäkin. Silti yritämme aina viestittää, että työnantaja arvostaa työkokemusta ja pienikin hetki töissä auttaa eteenpäin.

"Nuoret vaihtavat työpaikkaansa entistä enemmän"

Kotkan kaupungin henkilöstöhallinnon johdossa rekrytointitilannetta luonnehditaan tällä hetkellä työnantajan markkinoiksi.

– Paikkoja on auki nytkin, mutta hakijoita on ollut hyvin. Valinnanvaraa on ollut, sanoo Kotkan henkilöstöjohtaja Minna Uusitalo.

Uusitalo arvioi, että alle puolet avointen työpaikkojen hakijoista on työttömiä työnhakijoita.

– Kesäsijaisuudet, jotka ovat aikuisille tarkoitettuja, menevät yleensä nuorille opiskelijoille, vaikka myös hakijoissa on muun muassa työttömiä.

Kotka on onnistunut houkuttelemaan entistä paremmin muun muassa lähihoitajia, sosiaalityöntekijöitä ja koulupsykologeja.

– Työelämässä on kuitenkin nähtävissä trendi, että nuoret vaihtavat työpaikkoja herkemmin kuin vanhemmat sukupolvet. Meilläkin tulee töihin nuoria vastavalmistuneita, jotka ovat hetken ja siirtyvät muualle, tietää henkilöstöjohtaja Minna Uusitalo.

Määräaikaisuudetkin kiinnostavat

Lasirakennusalan yritys Lumon työllistää runsaat 800 ihmistä. Kouvolassa työpaikkoja on noin 250–300.

– Työpaikkoja on koko ajan auki, vaikka isot kausivaihtelut ovat alalle tyypillistä ja joitain lomautuksiakin on menossa, sanoo konsernin talous- ja henkilöstöjohtaja Riitta Vehmassalmi.

Yhtiön asiantuntijatehtäviin hakevilla on useimmiten työpaikka ja työkokemusta.

Kouvolassa tuotannossa on tarjolla myös määräaikaisia töitä. Rekrytointipäivä on tarkoitus pitää huhtikuussa.

Määräaikaisuuksia hakevat muun muassa työttömät, nuoret opiskelijat tai osa-aikatyötä tekevät.

Riitta Vehmassalmi

– Tuotannon huippusesonki ajoittuu keväästä syksyyn. Määräaikaisuuksia hakevat muun muassa työttömät, nuoret opiskelijat tai osa-aikatyötä tekevät, sanoo Vehmassalmi.

Vehmassalmen mukaan hakijoita avoimiin paikkoihin on riittänyt.

Kasvukeskuksissa kuten Vantaalla näkyy henkilöstöjohtajan mielestä myös ihmisten entistä herkempi halu vaihtaa työpaikasta toiseen.