yle.fi-etusivu

"Kas näin kääntyy takki ja takki kääntyy näin" - klassikkolauluilla koulutusleikkauksia vastaan

Oululaisopiskelijat vastustivat hallituksen koulutusleikkauksia latinaksi ja suomeksi. Täti Monika oli vaihtunut Setä Sipiläksi.

politiikka
Opiskelijamielenosoitus Oulun Rotuaarin aukiolla.
Opiskelijat osoittivat Oulussakin mieltään hallituksen suunnittelemia koulutusleikkauksia vastaan. Poliitikkojen vaalien alla tekemää koulutuslupausta ei päästetty unohtumaan.Timo Sipola / Yle

Oululaiset opiskelijat vastustivat keskiviikkona iltapäivällä hallituksen suunnittelemia leikkauksia sekä perinteisellä latinankielisellä ylioppilaslaululla Gaudeamus Igiturilla että uudet sanat saaneella suomenkielisellä Täti Monikalla.

Koulutuslupausta päästiin Oulussakin taas muistelemaan. Kyseessä oli tukimielenilmaus Helsingin mielenosoitukselle jossa Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOK ja Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL vastustivat opintotukileikkauksia. Helsingin mielenilmaukseen osallistui opiskelijoita ympäri Suomea.

Case koulutuslupaus kaihertaa yhä

– Oulun yliopiston ylioppilaskunta on järjestänyt some-mielenosoituksen jossa hashtagejä #‎opintotuki‬ ja ‪#‎koulutuslupaus‬ käytetään. Siksi meilläkin on ihan näkyvyyden saamiseksi nämä paljon esillä, kertoi Rotuaarin mielenosoituksen pääjärjestäjä opiskelija Lauri Moilanen.

Tämä on tukimielenosoitus Helsingin mielenosoitukselle.

Lauri Moilanen

Korkeakouluopiskelijat vaativat, että opiskelijoiden sosiaaliturvasta käytäisiin laajaa ja pitkäjänteistä keskustelua yhdessä opiskelijoiden kanssa.

– Meillä on suomalaisessa yhteiskunnassa arvoja kuten tasa-arvo ja vapaa koulutus, jotka ovat minun mielestäni jakamattomia. Jos me niistä luovutaan, me ei enää olla Suomen kanssa, linjasi Lauri Moilanen.

Moilanen arvio oululaisten opiskelijoiden olevan hyvin yhtenäisesti tapahtuman ja sen viestin takana, vaikka se muodollisesti oli yksityishenkilön järjestämä. Tapahtumalla on rotuaarin käyttölupa ja poliisille on tehty asiaankuuluva ilmoitus.

–Tämä on tukimielenosoitus Helsingin mielenosoitukselle. Meillä on sekä Oulun yliopiston humanistisen killan että Oulun yliopiston ylioppilaskunnan tuki, sanoi Moilanen.

Täti Monikasta tuli Setä Sipilä

Poliitikkojen ennen eduskuntavaaleja antamaa koulutuslupausta ei päästetty unohtumaan. Spontaanin oloisesti tapahtuman loppupuolella lavalle noussut nuori mies hauskuutti mielenosoittajia ja yleisöä tutun lastenlaulun sävelellä. Täti Monika oli vain muuttunut Setä Sipiläksi.

Demokratiassa saa esittää mielipiteensä vapaasti.

Kimmo Mäkelä

– Kas näin kääntyy takki ja takki kääntyy näin, kuului rallin tiivistetty sanoma.

Opiskelijat olivat pukeutuneet opiskelijahaalareihin ja ylioppilaslakkiin. Osallistujat kantoivat aiheeseen liittyviä kylttejä, joissa luki muun muassa #opintotuki ja #koulutuslupaus.

Oulun keskustaopiskelijoiden puheenjohtaja Kimmo Mäkelä kertoo, että keskustalaiset opiskelijatkin ovat vaatimusten takana, mutta ei ota mitään kantaa täti Monikan uuskäyttöön.

– En ollut itse Rotuaarin tapahtumassa mukana. Demokratiassa saa esittää mielipiteensä vapaasti, muotoilee Mäkelä.