Koe uusi yle.fi

Eurooppalaiset juomayhtiöt kiinnostuneita mahlasta – Tohmajärveltä satoja tuhansia litroja maailmalle

Kansainvälinen juomateollisuus on kiinnostunut koivunmahlasta entistä enemmän. Tämä on tuonut tilauksia Tohmajärvellä toimivalle koivunmahlan tuottajalle Nordic Koivu Oy:lle. Yhtiö tuottaa vuosittain useita satoja tuhansia litroja mahlaa, ensi vuonna miljoonan litran raja on rikkoontumassa.

talous
Mahlapulloja
Yle

Tohmajärveläisen Nordic Koivu Oy:n keräämän koivunmahlan kysyntä juomateollisuuteen on lisääntynyt. Myyntijohtaja Susanna Maaranen kertoo, että etenkin eurooppalaiset juomayhtiöt ovat tehneet mahlasta tarjouksia tulevalle kaudelle runsaasti.

– Tälle keväälle olisi ollut enemmänkin kysyntää kuin mitä tuotanto on. Sopimuksia on tehty jo ensi vuodellekin. Tänä keväänä mahlaa menee eurooppalaisille juomayhtiöille, mutta myös muualta on tullut kyselyitä, Maaranen kertoo.

"Miljoonan litran raja rikki"

Juomateollisuuden kasvavaa tuotantoa varten yhtiö on hankinut uuden teollisuuspakkauslaitteiston, jolla voidaan pakata tuhat litraisia pakkauksia. Laitteisto on myyntijohtaja Susanna Maarasen mukaan satojen tuhansien eurojen arvoinen ja se saadaan käyttöön jo huhtikuussa käynnistyvälle kaudelle.

Tänä keväänä mahlaa menee eurooppalaisille juomayhtiöille.

Susanna Markkanen

– Tuotantomme on useita satoja tuhansia litroja vuodessa. Ensi vuonna menee miljoonan litran raja rikki.

Yhtiön tuotannosta valtaosa menee juuri juomateollisuudelle. Lisäksi mahlaa käytetään kosketiikkateollisuudessa ja yhtiön omissa tuotteissa. 97 prosenttia tuotannosta menee vientiin.

Tuotantokausi vain kolmisen viikkoa

Mahlayrittäjillä kevät on kiireistä aikaa. Mahlan keruu käynnistyy Susanna Maarasen mukaan huhtikuun puolivälin paikkeilla ja kestää kolmisen viikkoa. Yhtiö työllistää ympäri vuoden yhdeksän ihmistä, mutta keväällä tarvitaan lisäkäsiä.

– Keruun aikaan ja toimitusten lähetyksiin tarvitsemme 6–10 kausityöntekijää.

Nordic Koivu on käynnistänyt yhteistyön metsäyhtiö Tornatorin kanssa turvatakseen mahlan tuotannon jatkossakin. Tornatorin mailla mahlan keruusta vastaa metsäyhtiö.

Kaupparekisterin tietojen mukaan yrityksen liikevaihto vuonna 2014 oli noin 570 000 euroa ja tulos oli lievästi tappiollinen. Viime vuoden tietoja rekisterissä ei vielä ole.