1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

STUK: Säteilyn lähde saattaa jäädä arvoitukseksi

Säteilyturvakeskuksen lähialueilla tekemissä mittauksissa ei löytynyt poikkeavuuksia, joten säteilytilanne on normaali.

Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

Säteilyturvakeskus (STUK) selvittää edelleen syytä Helsingissä mitatulle tavanomaista korkeammalle cesium-pitoisuudelle. On todennäköistä, että säteilyn lähde on samassa kiinteistössä Säteilyturvakeskuksen kanssa toimiva radioaktiivisia pienjätteitä käsittelevä yritys.

– Ilmeisesti siellä jätteiden käsittelyssä se lähde on. Tarkkaa tietoa lähteestä ei vielä ole, mutta sitä selvitellään koko ajan. Selvittely vie aikaa, koska pitoisuudet ovat niin pieniä, kertoo säteilytoiminnan osastonjohtaja Eero Kettunen.

Kettusen mukaan STUK:n auto kävi mittaamassa aamupäivällä lähiympäristöä. Mittauksissa ei löytynyt mitään poikkeavaa ja alueen säteilytilanne on normaali.

Säteilykeskuksen kanssa samoissa tiloissa toimiva yritys vastaanottaa käytöstä poistettuja säteilylähteitä, joita tulee teollisuudesta ja sairaaloista. Näistä osa on cesium-lähteitä, kertoo johtaja Tarja K. Ikäheimonen.

– Mitatut pitoisuudet ovat erittäin pieniä, eivätkä ole terveydelle haitallisia. Henkilökunta ja Säteilyturvakeskuksen tiloissa olleet henkilöt eivät ole vaarassa.

Voiko olla niin, että säteilyn lähde jää selvittämättä?

– Saattaa olla, mutta toivotaan että niin ei tässä käy, vaan että tämä selviää. Koska jos jossain on tällainen rikkoutunut tai vuotava lähde, niin se täytyisi eristää.