1. yle.fi
  2. Uutiset

Kiina esitteli animaation avaruusasemastaan, laukaisu jo lähivuosina

Kiinan avaruuasemasta tulee ihmiskunnan ainoa sillanpääasema avaruudessa, jos kansainvälinen ISS poistuu käytöstä Venäjän ja Yhdysvaltain sopimuksen mukaisesti eli vuonna 2020.

Ulkomaat
Uutisvideot: Kiinan avaruusasema valmis vuonna 2020
Uutisvideot: Kiinan avaruusasema valmis vuonna 2020

Kiinan ensimmäinen avaruusasema valmistuu tämän vuosikymmenen lopussa, sanoo Zhou Jiangping, joka johtaa Kiinan miehitettyjen avaruuslentojen ohjelmaa.

Kiinalla on jo ollut avaruudessa laboratorio, ja toinen laukaistaan heinä–syyskuussa. Vuoden loppupuolella laboratorioon viedään kaksihenkinen miehistö ja runsaasti uusia laitteita testattaviksi avaruusasemaa varten, Zhou kertoo.

– Kun laboratorio-ohjelma on saatu päätökseen, Kiina aloittaa avaruusaseman rakentamisen. Asema on valmis vuoden 2020 paikkeilla. Siitä tulee suuri ja teknisesti edistynyt asuin- ja työpaikka taikonauteille, Zhou kovailee.

Hänen mukaansa asemassa on kolme osaa: ydinmoduuli ja siihen telakoituna kaksi laboratoriota. Kukin osa painaa noin 20 tonnia. Ydinmoduulissa on telakoitumispaikat myös rahtialukselle ja kahdelle miehitetylle alukselle.

Miehistöön vaihtelevuutta

Oma avaruusasema tarkoittaa, että taikonauttien tehtävät ovat vastedes vaihtelevampia ja siksi heillä täytyy olla aiempaa suurempi taitojen kirjo, Zhou sanoo.

– Olemme valinneet taukonautteja lähinnä lentäjien joukosta, mutta nyt valitaan myös lentokoneisiin ja avaruustekniikkaan perehtyneitä insinöörejä ja muita asiantuntijoita, Zhou sanoo.

Nykyisin Maata kiertää vain yksi avaruusasema, kansainvälinen ISS. Yhdysvaltain ja Venäjän pidentämän sopimuksen mukaan sen käyttöä jatketaan vuoteen 2020

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa haluaisi ISS:lle jatkoaikaa sittenkin jopa kymmenen vuotta, mikäli komponenttien ikääntyminen ei koidu aseman kohtaloksi. Venäjä on kuitenkin eri mieltä, joten kiinalaisasemasta näyttää tulevan vuosikymmenen vaihteessa ihmiskunnan ainoa sillanpää avaruudessa.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi