1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Viiden lapsen isä jäädytti takapihalleen luistelukentän – näin sen voi tehdä itse

Kun kaupungin luistelukentät ovat huonosti hoidettuja tai ne ovat liian kaukana, on aika tarttua itse toimeen. Kemissä perheenisä kyllästyi kaupungin luistelukenttien huonoon kuntoon ja jäädytti kentän oman kodin takapihalle. Käsin jäädytetty kenttä täytyy jäädyttää uudelleen joka toinen päivä.

Kotimaan uutiset
Jouko Luokkala ja lapset luistelevat.
Jouko Luokkala teki lastensa ja naapurien lasten iloksi luistelukentän omalle pihalleen.

Jouko Luokkalan takapihan on täyttänyt tänä talvena oma luistelukenttä. Mies ryhtyi jäädyttämään omaa kenttää, sillä kaupungin kentillä oli puutteita.

– Kentät olivat aika huonoja eikä ollut lämpimiä koppeja, missä saisi laittaa lapsille luistimia. Myös kola piti olla lähes aina mukana. Nyt saa laittaa luistimet sisällä suojassa ja tästä on lyhyt matka lähteä luistelemaan, Luokkala sanoo.

Luistelemaan ovat tervetulleita myös naapuruston lapset. Kentällä onkin pidetty kovia jääkiekkoturnauksia. Peleissä lasketaan pisteitä ja kentän laidalla on myös vaihtoaitio. Luokkalalle mieleen tulevat omat lapsuuden jääkiekkomuistot ja -legendat.

– Meillä oli pienenä takapihalla samanlainen kenttä, mutta ei jäätä. Kuvittelimme, että olemme Lalli Partisia ja Urpo Ylösiä, näitä esikuvia, Luokkala muistelee.

Myös välineitä riittää muille lainattavaksi: Luokkalalla on 15 paria luistimia ja toistakymmentä jääkiekkomailaa.

– On ollut ilo silmälle katsella, kun lapset ovat kentällä.

Kentät olivat aika huonoja eikä ollut lämpimiä koppeja, missä saisi laittaa lapsille luistimia.

Jouko Luokkala

Näin kenttä syntyy

Luistinradan tekemiseen tarvitaan veden ja pakkasen lisäksi vaneria ja puutavaraa kentän reunoiksi varsinkin, jos pihassa on kaltevuutta. Kentän pohjalle voi tarvittaessa laittaa pressun.

Luokkala aloitti kastelemalla pihaa metri kerrallaan kastelukannulla. Lopuksi vettä pystyi laittamaan letkulla. Kenttä on 24 metriä pitkä ja 11 metriä leveä.

Jää kannattaa tehdä pikku hiljaa kastelemalla ja tehdä ohuita jääkerroksia, jotta pinnasta tulee tasainen.

Luokkala jäädyttää kentän joka toinen päivä.

Lue seuraavaksi