Hyppää sisältöön

Onko työkaverisi muuttunut joustamattomaksi kyynikoksi? Hän voi olla ylirasittunut

Työntekijän ylikuormitus ei ole pikku juttu. Se vaikuttaa erityisesti nykyisin työssä tärkeänä pidettyyn luovuuteen. Näistä oireista tunnistat ylirasittuneen työkaverin.

Neurologi Kiti Müller Ylen aamu-tv:ssä
Kuinka paljon tehokkuutta ihmiseltä voi vaatia ennen kuin aivojen terveys alkaa kärsiä? Tehostamisen vaikutuksia aivoihin arvioi Helsingin ja Aalto -yliopiston dosentti Kiti Müller.

Työelämässä on nykyään paljon paineita ja työtahti voi olla hektinen. Ihmisillä on myös jatkuva stressi työnsaannista, työn pitämisestä tai sen mahdollisesta menettämisestä.

Ylen aamu-tv:ssä vieraillut neurologi Kiti Müller luetteli piirteitä, jotka voivat paljastaa työkaverin olevan jaksamisensa äärirajoilla.

Jos ihminen ei malta levätä välillä, ensimmäinen asia, joka rupeaa rapautumaan, on luova ongelmanratkaisu.

Neurologi Kiti Müller

– Aivot sopeutuvat korkeampaan aktiivisuuteen ja aineenvaihdunnan tilaan. Vähitellen käy niin, että ihminen ei huomaa käyvänsä ylikierroksilla. Hän huomaa, ettei ole muistanut syödä, eikä enää nälätäkään. Hän ei tarvitse enää kovin paljon untakaan. Ihminen ei huomaa sitä, että nämä ovat niitä ensimmäisiä merkkejä, että on oltu liian pitkään ylikierroksilla.

Müller kehotti myös tarkkailemaan muutosta kollegan asenteessa ja käytöksessä; muut ärsyttävät, mikään ei huvita tai motivoi, ihminen muuttuu kyyniseksi ja menettää tulevaisuuden uskonsa.

– Yksi hälytysmerkki voisi olla se, että jos ihminen on aiemmin innostuneesti osallistunut erilaisiin yhteisiin kokouksiin ja ideointitilaisuuksiin. Nyt hän jättäytyy niistä pois ja muuttuu joustamattomaksi. Hän kokee, ettei tässä nyt kannata tehdä mitään uusia asioita, eli rupeaa näkemään maailman negatiivisten silmälasien läpi.

Hän totesi, että työtoverin ahdingon havaitseminen on haastavaa nykyisessä työelämässä, koska meillä on paljon aika- ja paikkariippumatonta virtuaalityötä.

– Ihmiset eivät välttämättä kohtaa toisiaan niin usein, että oppisivat tuntemaan toisensa tapaa ajatella tai toimia.

Luovuus ja keskittymiskyky katoavat kiireeseen

Työntekijän ylikuormitus ei ole pikku juttu. Se vaikuttaa erityisesti nykyisin työssä tärkeänä pidettyyn luovuuteen.

Hän jättäytyy kokouksista pois ja muuttuu joustamattomaksi. Hän kokee, ettei kannata tehdä mitään uusia asioita, eli rupeaa näkemään maailman negatiivisten silmälasien läpi.

Neurologi Kiti Müller

– Kun aivojen fysiologia muuttuu ylirasituksen tai väsymyksen takia, se rupeaa vähitellen vaikuttamaan muistiin, ajatteluun ja keskittymiskykyyn. Jos ihminen ei malta välillä levätä, ensimmäinen asia, joka rupeaa rapautumaan, on luova ongelmanratkaisu. Myös kyky olla luova heikentyy, Kiti Müller painotti.

Tällä viikolla vietetään aivoviiikkoa (siirryt toiseen palveluun), jonka aikana kampanjoidaan suomalaisten aivoterveyden puolesta.

Müllerin mukaan muistihäiriöt eivät ole enää vain ikäntyneiden ongelma, vaan niitä ilmenee ihan jo kolmekymppisilläkin. Neurologi korosti, että työmuistimme on hyvin häiriöherkkä.

– Jos sinulla on liian paljon tekemistä, etkä malta levätä tai rauhoittua, niin työmuistin häiriöherkkyys lisääntyy. Tiedetään, että nuorilla työmuistin häiriöherkkyys on parempi kuin vanhemmilla, mutta raja voi tulla vastaan nuorillakin. Muistioireissa voi olla kysymys nimenomaan siitä, että vauhti ihmisen elämässä on vähän liian kova, Müller sanoi.

.
.