Tutkija uskoo, että sopuleita ei nähdä tänä keväänä Lapissa

Sopulikanta on luonnollisen kannanvaihtelun taantumavaiheessa Lapissa. Luonnonvarakeskuksen sopuli- ja myyrätutkija professori Heikki Henttonen odottaa sopulikannan lopulliseen romahdukseen kevään kuluessa.

Kotimaa
Tunturisopuli kurkistaa lumikolosta.
Tunturisopuli.Metsähallitus / Pekka Sulkava
Metsäntutkimuslaitoksen professori Heikki Henttonen
Sopuli- ja myyräkanta on Heikki Henttosen mukaan nyt alhaisimmillaan.

Vuonna 2007 koettiin isohko sopulivaellus Itä-Finnmarkissa Norjassa ja Nuorgamin seudulla Suomessa. Sen jälkeen vuonna 2011 koettiin Lapissa ns. keskisuuri sopulivaellus linjan Muonio–Sodankylä pohjoispuolella. Sen jälkeen on eletty sopulien kannalta taantuman aikaa.

Luonnonvarakeskuksen sopuli- ja myyrätutkija professori Heikki Henttonen uskoo merkkien viittaavan siihen, että kulunut talvi ja kevät näyttävät sopulien kannanvaihtelun tilanteen.

– Syksyllä tavattiin sopuleita jonkun verran ja olen saanut viestejä, että Kilpisjärvellä on nähty nyt hangilla yksittäisiä eläviä ja myös kuolleita sopuleita. Nyt ollaan kuitenkin siinä tilanteessa, että kanta on hiipumassa, mutta koskaan ei voi olla varma, sanoo professori Heikki Henttonen.

Myös Lapin myyräkanta on kannanvaihtelujakson pohjalla. Sopuli- ja myyräkannan lopullinen tilanne selviää huhtikuun lopussa.

– Jos jyrsijöitä ei nähdä silloin Lapin hangilla, on odotettu romahdus toteutunut, sanoo professori Heikki Henttonen.