Turvapaikanhakijat pelastavat pankkiautomaattia Pyhtäällä – kuljetetaan ryhmissä nostamaan rahaa

Maksukortit käyttöönsä saaneet turvapaikanhakijat ovat joutuneet mukaan Pyhtään pankkiautomaatin pelastuskampanjaan. Vastaanottokeskuksesta kerrotaan, että turvapaikanhakijoita käytetään useita kertoja viikossa automaatilla nostamassa rahaa.

Kotimaa
Pankkiautomaatin näyttöruutu.
Yle

PYHTÄÄ Pyhtään Siltakylän pankkiautomaatin säilyttämiseksi käynnistetty rahannostokampanja on lisännyt käteisnostoja. Helmikuussa nostotapahtumia oli 800 enemmän kuin tammikuussa, vaikka Pyhtään yrittäjäyhdistys käynnisti kampanjan vasta helmikuun lopulla.

– Se on saanut ihmiset liikkeelle. Käyn itsekin nostamassa käteistä nyt ainakin kaksi kertaa viikossa, kertoo Pyhtään yrittäjäyhdistyksen varapuheenjohtaja Jukka Söderholm.

Yrittäjäyhdistys on kehottanut pyhtääläisiä nostamaan ahkerammin rahaa automaatista, koska Automatia-yhtiö pohtii parhaillaan automaatin sulkemista kannattamattomana.

Yhdistys on myös kannustanut nostamaan rahaa pieninä summina, jotta nostojen lukumäärä kasvaisi. Pankkiautomaattien kannattavuus lasketaan nostomäärän, ei nostettavan rahasumman mukaan.

Pieniä summia

Rahannostokampanjassa ovat tahtomattaan mukana myös turvapaikanhakijat. Pyhtää on mukana Maahanmuuttoviraston kokeilussa, jossa turvapaikanhakijat ovat saaneet maksukortit käyttöönsä käteisen sijaan.

Käyn itsekin nostamassa käteistä nyt ainakin kaksi kertaa viikossa.

Jukka Söderholm

Kortit ovat olleet käytössä noin viikon ajan, ja Pyhtäällä on noin 125 turvapaikanhakijaa.

– Kuljetamme heitä pienryhmissä Siltakylän automaatille muutaman kerran viikossa. Kaikki nostavat yleensä rahaa, koska he tarvitsevat käteistä bussikyytejä varten, kertoo vastaanottokeskusta ylläpitävän Kotouma Oy:n toimitusjohtaja Ari Seppälä.

Turvapaikanhakijat ovat sikäli ihanteellisia kampanjoijia, että he nostavat pieniä summia kerrallaan.

– He nostavat aina sen 20 euroa. Mielellään varmasti nostaisivat vähemmänkin, jos se olisi mahdollista, Seppälä toteaa.

Lähin automaatti

Pankkiautomaatin säilyminen on syrjässä sijaitsevalle vastaanottokeskukselle erittäin tärkeää. Matkaa Siltakylään kertyy jo lähes 20 kilometriä.

– Se on lähin pankkiautomaatti. Seuraava on useamman kilometrin päässä Kotkan Prismassa.

Pyhtään yrittäjäyhdistys selvittää automaatin käyttömääriä yhdessä Automatia-yhtiön kanssa maaliskuun lopussa.

He nostavat aina sen 20 euroa. Mielellään varmasti nostaisivat vähemmänkin, jos se olisi mahdollista.

Ari Seppälä

Kampanjaa on tarkoitus jatkaa siten, että pankkiautomaatti olisi kannattava ilman pankin tukea.

Kymenlaakson osuuspankki ei enää huhtikuusta alkaen maksa pankkiautomaattien ylläpidosta aiheutuvia tappioita Automatialle.

Automatia: Keinotekoista

Automatia Pankkiautomaatit Oy:n palvelujohtaja Harri Pennanen ei pidä Siltakylän pankkiautomaatin tapahtumamäärän nousua merkittävänä.

– Tämä on hiukan kiusallista, sillä kyse on keinotekoisesta tapahtumamäärän kasvattamisesta. On vaikea uskoa, että tällä tavalla saadaan pysyvästi tapahtumamäärää kasvamaan.