Opintotukiprotesti ei käännä ministerin päätä, vaikka "epämiellyttävältä" tuntuu

Opiskelijat ovat osoittaneet mieltään runsain joukoin Helsingissä opintotuki- ja koulutusleikkauksia vastaan.

Sanni Grahn-Laasonen Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) tarjoaa mieltään osoittaville opiskelijoille lähinnä empatiaa; hallitus ei aio perääntyä koulutusta koskevista leikkauspäätöksistään.

Grahn-Laasonen sanoo ymmärtävänsä entisenä opiskelijajärjestöaktiivina opiskelijoiden reaktiota erittäin hyvin.

– Eihän tämä säästäminen mitään mukavaa ole. Ikävät päätökset ovat ikäviä päätöksiä. Se on terveen yhteiskunnan merkki, että meidän opiskelijat osoittavat mieltä. Meillä saa olla jotain mieltä ja myöskin näyttää se, ministeri toteaa.

Grahn-Laasonen muistuttaa, että hallituksen linjaukset asiassa perustuvat hallitusohjelmaan. Hänen epäkiitollinen tehtävänsä on viedä ne eteenpäin.

– Vaikka tässä sanon, että koulutusleikkaukset ovat ikäviä, niin ei se paljon tilannetta auta. Valtion talouden tasapainottaminen on yhteinen asia. Vastuullisena ministerinä vien niitä eteenpäin, vaikka ne tuntuvat epämiellyttäviltä. Nämä asiat päätettiin jo ennen kuin minusta tuli opetusministeri, hän selittää.

Opetusministeri ei mennyt mielenilmaukseen kuuntelemaan opiskelijoiden tuntoja.

– En itse asiassa tiedä, tuliko kutsuakaan. Tulen kuulemaan opiskelijoita, kun opintotukeen liittyvää leikkausta viedään eteenpäin. Pidän tärkeänä suoria ja hyviä yhteyksiä opiskelijajärjestöihin. Tämä on minulle ihan kunnia-asia entisenä aktiivina, Grahn-Laasonen vakuuttaa.