Miten käy koulumatkan? Junayhteyksien karsimisen vaikutuksia selvittää nyt myös lapsiasiavaltuutettu

Reilun parin viikon päästä lähes kaikki Helsingin ja Turun väliset kaukojunat ohittavat Kirkkonummen pysähtymättä. VR perustelee Kirkkonummen ohittamista tarpeella saada Helsingin ja Turun välinen yhteys nopeammaksi. Kirkkonummelta kaukojunan kyytiin nousevien mukaan aseman käyttö vaikuttaa hiljaiselta hinnoittelun takia.

Kotimaa
Helsingin rautatieasema
Ronnie Holmberg/Yle

Junaliikenteen muutokset huolestuttavat nyt myös Kirkkonummella.

Reilun parin viikon päästä lähes kaikki Helsingin ja Turun väliset kaukojunat ohittavat Kirkkonummen pysähtymättä. Tällä hetkellä Kirkkonummella pysähtyy päivässä yli kymmenen kaukojunavuoroa suuntaansa.

Maaliskuun lopusta eteenpäin Kirkkonummella pysähtyy ainoastaan aamun ensimmäinen juna Turun suuntaan ja illan viimeinen juna Helsingin suuntaan. Vuorot säilyvät laivayhteyden takia.

VR perustelee Kirkkonummen ohittamista tarpeella saada Helsingin ja Turun välinen yhteys nopeammaksi. VR:n yhteiskuntasuhde- ja ympäristöjohtaja Otto Lehtipuun mukaan Kirkkonummen asema on kaukoliikenteessä hiljainen.

– VR:n tavoitteena on tarjota nopeampia ja edullisempia junamatkoja, ja nämä molemmat vaikuttavat Kirkkonummen muutoksiin, Lehtipuu sanoo.

– Rantaradan osalta on haettu nopeampaa yhteyttä Helsingin ja Turun välillä. Kun rataa ei voi oikaista tai kun rata on sellainen kun on, yksi keino nopeuttaa liikennettä on jättää kaikkein vähiten käytetty kaukoliikenteen asema väliin. Kirkkonummella on ollut selvästi vähemmän käyttäjiä kaukoliikenteen junilla kuin muilla asemilla, hän jatkaa.

Lehtipuu huomauttaa myös, että Kirkkonummen matkustajista valtaosa matkustaa Helsingin suuntaan eli lähiliikenteen väliä.

"Halvempi ostaa Helsinki-Turku -lippu"

Kirkkonummelta kaukojunan kyytiin nousevien mukaan aseman käyttö vaikuttaa hiljaiselta hinnoittelun takia.

– VR tietää, miten paljon lippuja myydään, muttei laske missä ihmiset nousevat junaan. On jatkuvasti halvempi ostaa Helsinki-Turku -välin lippu, vaikka matkustat Kirkkonummelta Turkuun tai minne vain tällä välillä. Toisin sanoen kirkkonummelaiset matkustajat tietysti ostavat näitä halpoja lippuja ja tilastoituvat matkustajiksi Helsingistä, eivätkä täältä Kirkkonummelta, kuvailee kirkkonummelainen Hanna Repo.

Repo kulkee töihin Turkuun. Hän kertoo yrittäneensä saada VR:ltä tietoa siitä, mihin Kirkkonummen matkustajamääräarviot perustuvat.

VR:n Lehtipuun mukaan päätöstä Kirkkonummen ohittamisessa kaukojunaliikenteessä ei ole tehty vain matkustajamäärien perusteella.

– Seuraamme lipunmyyntiä pitkältä ajalta. Isossa mittakaavassa kampanjahintoja on ollut viime kesästä lähtien. Meillä on realistinen käsitys matkustajamääristä, vaikka myönnänkin, että osa matkustajista tekee tällaista optimointia [ostaa Helsinki-Turku -välin lipun].

 "Kieltämättä tämä on ongelma"

Nyt junayhteyksistä on huolestunut myös lapsiasiavaltuutettu. Huolen kohteena on Kirkkonummen ja Karjaan välinen yhteys.

Karjaalla sijaitsee ruotsinkielinen ammatillinen oppilaitos Axxell. Siellä opiskelee myös Kirkkonummella asuvia nuoria.

Maaliskuun lopusta lähtien VR järjestää junamatkustajille minibussilla liityntäliikennettä Kirkkonummen ja Karjaan välille. Kuitenkin pelkästään Kirkkonummen ja Karjaan välilä kulkevat eivät voi käyttää liityntäliikenteen bussia.

Linja-autoliikenne Länsi-Uudellamaalla on luvanvaraista ja lupia hallinnoi ELY-keskus.

– VR:n liityntäyhteydellä Karjaalle ei ole reittiliikennelupaa, vaan meillä on oikeus liikennöidä vain silloin, kun se on osa junamatkaa ja väli kuljetaan junalipulla. Kieltämättä tämä on ongelma, josta olemme saaneet palautetta. Haemme yhä ELY-keskuksen kanssa ratkaisua: miten voimme sovittaa yhteen sen, että kun muilla yhtiöillä on linja-autolikennelupia, emmekä tietenkään halua tällä järjestelyllä viedä heiltä asiakkaita, Lehtipuu sanoo.

Lapsiasiavaltuutettu selvittää parhaillaan, miten junaliikenteen muutoksiin liittyvässä valmistelussa on tehty lapsivaikutusten arviointia ja miten opiskelijoiden matkat oppilaitokseen turvataan.

Tänään torstaina Kirkkonummen pääkirjastossa järjestetään keskustelutilaisuus junaliikenteen tulevaisuudesta. Paikalla on ainakin VR:n edustaja ja kansanedustajia. Siellä myös luovutetaan VR:lle adressi Kirkkonummen junayhteyksien puolesta.