Hauhon skimmausjuttu on osa isompaa rikosvyyhtiä – Suomeen tullaan tekemään rikoksia

Suomessa on tehty viime vuoden aikana useita skimmausrikoksia. Hauholla ilmitullut maksukorttien kopiointijuttu on nyt siirtynyt syyteharkintaan. Epäillyt ovat tulleet Romaniasta Suomeen tehdäkseen rikoksia.

Kotimaa
Maksukorttien kopiointilaite
Hämeen poliisilaitos

Hämeen poliisi on saanut valmiiksi Hauhon ABC:n skimmausjutun esitutkinnan. Skimmauslaitteeseen oli marraskuussa tallentunut ABC-kylmäasemalla kolmen henkilön ja yhden yrityksen pankkikortilla tehdyt tankkaukset.

– Asianomistajien pankkikorttien numerot olivat tallentuneet skimmauslaitteeseen, täsmentää poliisi.

Maksuvälinepetoksen valmistelusta epäiltyinä vangittiin marraskuussa Hollolassa kaksi romanialaista miestä. Toinen heistä on kertonut kuulusteluissa, että hän oli siirtänyt skimmaus-laitteeseen tallentuneen datan omaan matkapuhelimeensa ja lähettänyt eteenpäin eräälle henkilölle.

Tutkinnassa ei pystytty selvittämään henkilöä, joka toimi rikoksessa niin kutsuttuna ylämiehenä ja jolta skimmauslaite oli peräisin.

Asia on siirtynyt syyteharkintaan Salpausselän syyttäjänvirastoon nimikkeillä maksuvälinepetoksen valmistelu, törkeä tietomurto ja törkeä maksuvälinepetos.

Suomesta tehty useita skimmausrikoksia

Hämeen poliisin mukaan Hauhon ABC:llä ilmennyt skimmaus on osa laajempaa rikoskokonaisuutta. Viime vuoden aikana Suomessa on ollut tutkinnassa useita samantapaisia rikoskokonaisuuksia.

Nyt valmistuneen esitutkinnan lisäksi samaan sarjaan liittyy Iisalmessa 25.9.2015 tehty törkeä maksuvälinepetos ja Inkeroisissa 30.8. - 25.10.2015 välisenä aikana tehty törkeä maksuvälinepetos. Näistä on annettu jo tuomiot.

Edellä mainittujen lisäksi esitutkinta on käynnistetty Riihimäellä ja Hattulan Parolassa tapahtuneista skimmauksista.

Kaikkia tutkinnassa olevia rikoskokonaisuuksia yhdistää kansainvälisyys. Rikoksesta epäillyt ovat pääsääntöisesti Romanian kansalaisia ja he ovat tulleet Suomeen tehdäkseen rikoksia, kertoo Hämeen poliisi.

Poliisi sai epäillyt kiinni kolmen poliisilaitoksen eli Hämeen, Itä-Suomen ja Kaakkois-Suomen yhteistyöllä.

Skimmaajat kopioivat kortin tietoja

Hämeen poliisin mukaan skimmauslaitteet asennetaan yleensä pankki- tai polttoaineautomaatteihin siten, että lukulaite kiinnitetään automaatin ulkopuolelle varsinaisen kortin syöttöaukon päälle.

Viime marraskuussa Hauhon ABC:n polttoaineautomaattiin asennettu laite oli asennettu poikkeuksellisesti automaatin sisään, maksupäätteen ja maksuautomaatin tietoliikennettä välittävän verkkokytkimen väliin.

Ilmeisesti skimmaajien tarkoituksena oli kopioida maksupäätteeltä tietoja asiakkaiden maksukorteista ja maksukorttien pin-koodeista.

Skimmauslaitteella tarkoitetaan laitetta, jolla pystytään kopioimaan pankki- ja luottokorttitiedot. Näillä tiedoilla pystytään tekemään pankkikorttikopioita. Laite kopioi maksukortin magneettijuovan tiedot ja tämä tieto siirretään toiseen magneettijuovalla varustettuun korttiin. Näin valmistetuilla korteilla on mahdollista nostaa rahaa automaatista.

Automaattien teknisistä ominaisuuksista johtuen nostot on tehtävä Euroopan Unionin ulkopuolisessa maassa, koska EU-maissa ei normaalisti ole mahdollista nostaa näin valmistetuilla korteilla rahaa.

Lisäksi skimmauslaitteeseen liittyy olennaisesti kamera, jolla kuvataan asiakkaan näppäilemä kortin tunnusluku.

Lähteet: Hämeen poliisilaitos