Hyppää sisältöön

Rovaniemi ja Sodankylä kolaritilastojen kärjessä

Suomen kolarialttein kunta on Maarianhamina. Sodankylä on toisena ja Rovaniemi neljäntenä Liikennevakuutuskeskuksen vuoden 2014 kolaritilastossa. Rovaniemellä kolaroivat rovaniemeläiset, ulkopaikkakuntalaisten osuus on poikkeuksellisen pieni.

Moni Rovaniemen katu oli peilijäällä vielä maanantaina päivällä. Hiekka-autoilla riitti tekemistä. Kuva: Vesa Vaarama / Yle

Pinta-alaltaan Euroopan suurimmassa kaupungissa autoillaan paljon, etäisimmistä kylistä matkaa kaupungin keskustaan on lähemmäs sata kilometriä. Autoilun määrä näkyy onnettomuustilastoissa. Lapin pääkaupungissa ajetaan myös esimerkiksi porokolareita.

– Rovaniemen läpi kulkee lisäksi useita vilkkaita pääteitä. Myös keskustan poronsarvikaava on liikenteen kannalta ongelmallinen, arvioi Lapin poliisilaitoksen liikennesektoria johtava ylikomisario Rauno Pätsi kaupungin ongelmia.

Poronsarvikaavassa korttelit eivät ole suorakaiteen muotoisia eivätkä tiet kohtaa 90 asteen kulmassa, mikä vaikeuttaa muun liikenteen hahmottamista. Pätsin mukaan kaupungissa mennään parempaan suuntaan. Teitä ja liittymiä korjataan koko ajan jossain päin kaupunkia.

Rovaniemellä tapahtui vuonna 2014 yhteensä 1442 kolaria, mikä tarkoittaa 23 kolaria tuhatta asukasta kohden. Maarianhaminassa suhdeluku oli 30. Maarianhaminassa ulkopaikkakuntalaisten osuus liikennevahingoista oli 40 %, Rovaniemellä vain 21 %.

Toisena vuoden 2014 tilastoissa on Sodankylä, joka on niin ikään laaja kunta. Tiiviin keskustan läpi kulkee vilkas nelostie, jota pitkin esimerkiksi Saariselällä lomailevat ajavat. Sodankylässä onnettomuuksia tapahtui kaikkiaan 255.

Vuosina 2010 – 2014 Lapissa tapahtui kaikkiaan 19 700 liikennevahinkoa. Maakunnan kolareista 15 % oli Lapin ulkopuolelta tulleiden eli lähinnä oululaisten ja helsinkiläisten aiheuttamia.

.
.