1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. traktorit

Traktorimarssille osallistuminen kysyy sisua – "Ei tässä jousia ole, mutta eihän se pikitiellä haittaa"

Traktoria ei ole tehty pitkän matkan ajopeliksi. Seinäjoki-Helsinki -välin taittaminen sillä kysyy sisua, sillä matka kestää parhaimmillaankin kahdeksan tuntia, reitti on suunniteltava tarkkaan ja meluun sekä jousettomaan kyytiin varauduttava. Takaisin kotiinkin on vielä jaksettava körötellä. Veli-Pekka Aila starttaa traktorimarssimatkalleen jo torstaina iltapäivällä.

traktorit
Maataloustuottaja Veli-Pekka Aila, Ylistaro
Maataloustuottaja Veli-Pekka Aila, YlistaroPasi Takkunen/Yle

Ylistarolainen viljelijä Veli-Pekka Aila starttaa torstaina iltapäivällä matkalle kohti Helsinkiä. Aila osallistuu perjantaina maataloustuottajien mielenilmaukseen Senaatintorilla, mutta koska hän taittaa matkaa traktorilla, on matkanteko pääkaupunkia kohden aloitettava varhain.

Kun traktorilla ajellaan, saisi parhaimmillaankin Seinäjoki-Helsinki -väliin varata kahdeksan tuntia. Ilman taukoja. Ailan torstainen urakka on lyhyempi, sillä hän aikoo yöpyä Riihimäellä ja jatkaa siitä Helsinkiiin perjantaiaamuna.

– Reitti pitää selvittää hyvin, sillä moottoritiellä ei saa traktorilla ajaa. Onkin tekemistä, että Seinäjoelta pääsee Kehä III:lle asti. Että saa ajella virallisia teitä, muttei tartte mitään kinttupolkuja mennä.

Hämeenlinnan keskustan läpi on traktorilla päästeltävä. Hankalimmaksi paikaksi Aila arvelee Tampereen kiertämisen. Isoimmat jännityksen kohteet liittyvät kuitenkin traktoriin:

– Toivottavasti päästään perille ja pois ehjänä. Onhan se jo toistakymmentä vuotta vanha. Aina saa pelätä renkaita ja hydrauliletkuliitoksia.

MTK Etelä-Pohjanmaasta arvellaan, että omalla traktorilla alueelta lähtee Helsinkiin kymmenkunta viljelijää. Kaikkiaan eteläpohjalaisia on lähdössä kolme bussilastillista sekä ne, jotka kulkevat omin kyydein.

– On aika haastava matka lähteä täältä hitaalla työkoneella. Se kertoo siitä, että hätä on todellinen, sanoo MTK Etelä-Pohjanmaan kenttäpäällkikkö Ari Perälä.

Ei henkilöauton veroinen

Traktorilla matkaavat kerääntyvät pieniksi tai isommiksi porukoiksi. Veli-Pekka Ailakin saa Alavudelta seurakseen muita tuottajia. Tampereen eteläpuolelta Aila arvelee liittyvän joukkoon enemmänkin väkeä ja perjantaiaamuksi on sovittu kokoontumispaikkoja mm. Kehä II:lle. Kokoontumispaikoilta tuottajat ajelevat sitten yhdessä Senaatintorille.

Traktoria ei ole tehty pitkänmatkan ajoon. Sen matkustusmukavuus ei pärjää henkilöautolle, arvelee Veli-Pekka Aila.

– Onhan siellä jonkun verran melua, mutta on se siedettävissä. Ja tuleehan siellä vietettyä kesällä monesti kymmenen-kaksitoistatuntisia päiviäkin eli kyllä siihen on tottunut.

Ajoreitit pyritään pitämään pikiteinä.

– Ei tässä jousia ole, mutta eihän se pikitiellä haittaa. Pikitiellä se on tasaista kyytiä.

Myös eväät on pakattava mukaan, sillä huoltoasemat löytyvät nykyisin pää- ja moottoriteiden varrelta. Ja sinne ei traktorimatkalaisilla ole asiaa. Aila pakkaa mukaan ainakin ison termospullollisen kahvia.

Tuottajien matkanteko Helsingistä kohti kotia starttaa mielenilmauksen päätyttyä perjantaina iltapäivällä.

Lue seuraavaksi