Jättielvytyksen vuosi on ollut ankaran pörssituiverruksen vuosi

Jos olettaa, että keskuspankki pystyy kaikkeen, pettyy taatusti, muistuttaa taloustutkija. Torstaina EKP:n pääjohtaja Mario Draghi kertoo, mitä keskuspankki euroalueen hyväksi seuraavaksi tekee.

Ulkomaat
Euroopan keskuspankki.
Euroopan keskuspankki.Fank Rumpenhorst / EPA

Euroopan keskuspankki ei ole onnistunut vakuuttamaan markkinoita siitä, että se pystyisi vauhdittamaan Euroopan talouskasvua. Huomenna torstaina on luvassa uusi yritys, kun EKP:n neuvosto kertoo, miten elvytys jatkuu.

Joulukuun alussa kerrottiin, että velkakirjojen kuukausittainen ostaminen pankeilta 60 miljardilla eurolla jatkuu kevääseen 2017. EKP:n joulukuinen päätös oli sijoittajille pettymys.

EKP:n pyrkimys on saada raha liikkeelle, talous kasvuun ja inflaatio nousuun lähelle kahta prosenttia. Helmikuussa euroalue oli kuitenkin taas 0,2 prosenttia deflaation puolella, eli kuluttajahinnat olivat laskeneet vuodentakaisesta.

Uutistoimisto Bloombergin (siirryt toiseen palveluun) kyselyssä kaikki analyytikot arvioivat, että Euroopan keskuspankki laskee torstaina jo ennestään negatiivista talletuskorkoa, ja kolme neljästä analyytikosta arvelee, että markkinoille syydetään lisää uutta rahaa laajentamalla velkakirjojen osto-ohjelmaa.

Osakekurssit ovat heilahdelleet kuin kriisivuonna 2008

Osakemarkkinoilla on myrskynnyt viime keväästä lähtien, ja EKP:n suuri määrällinen elvytys on epäonnistunut toinen toistaan seuranneiden kriisien vuoksi, kirjoittaa uutistoimisto Bloomberg.

Euroopan osakekurssit ovat pudonneet jyrkästi niin Kreikan kansanäänestyksen, Kiinan talouden takkuamisen, Volkswagenin päästöskandaalin kuin pankkienkin ongelmien takia.

Bloombergin mukaan Euro Stoxx 50 -indeksi, joka seuraa Euroopan suurten yritysten kurssikehitystä, on laskenut 17 prosenttia vuodessa. Osakekurssien arvon heittely eli volatiliteettikin on ollut yhtä suurta kuin kansainvälisen finanssikriisin alussa vuonna 2008.

Lontoolaisen tutkimuslaitoksen johtaja sanoo, että sijoittajat, jotka uskovat keskuspankin kykenevän kaikkeen, pettyvät aina. John Haynes on sitä mieltä, että EKP on tehnyt työnsä, mutta Kiinan parantamiseen tai poliittisen ilmapiirin muuttamiseen se ei pysty.