Puolustusvoimat ostaa 30 harjoituskonetta – nyt kelpaavat käytetytkin

Vuonna 2018 käytöstä poistuvat Vinka-harjoituskoneet aiotaan korvata käytetyillä koneilla.

Kotimaa
Vinka
Vinka VN-11Jyrki Laukkanen / Puolustusvoimat

Puolustusvoimat aloittaa uudelleen syksyllä keskeytetyn harjoituskoneiden hankinnan.

Hankinta keskeytettiin marraskuussa. Syynä oli se, että toiseen tarjottuun lentokoneeseen, tsekkiläiseen Zliniin, ei mahtunut kookasta lentäjää. Toinen tarjolla ollut kone, saksalaisen Grobin valmistama G120TP, oli taas liian kallis.

Puolustusvoimat etsii edelleen samanlaista kevyttä harjoituskonetta kuin syksylläkin, mutta nyt kilpailuun kelpaavat myös käytetyt lentokoneet. Ehtona on, että kaikkien 28–30 koneen on oltava samanlaisia.

Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen vaatimusten mukaan koneen on oltava taito- ja mittarilentokelpoinen ja sillä on oltava siviilityyppihyväksyntä. Lisäksi koneessa pitää olla sauvaohjaus ja nokkapyörä. Puolustusvoimien arvion mukaan tällaisia konetyyppejä on kahdeksan.

Ylen tietojen mukaan tällaisia koneita olisivat jo aiemmin tarjolla olleen Grobin lisäksi esimerkiksi Pacific Aerospacen valmistama CT/4 sekä Korea Aerospacen KT-1P.

Puolustusvoimat on varautunut siihen, että käytettyihin koneisiin joudutaan asentamaan uusia laitteita ja mittareita. Käytännössä vanhojen analogisten mittareiden tilalle tulisi digitaalisia, tietokonemonitorin kaltaisia näyttöjä.

– Haluamme kouluttaa koneilla modernia aluenavigointia, mutta kaikissa käytetyissä koneissa ei ole tähän tarvittavaa mittarivarustusta. Lisäksi joidenkin vanhojen laitteiden tuotetuki on loppumassa, eli niihin ei saa enää varaosia, sanoo insinööriprikaatikenraali Kari Renko Puolustusvoimien logistiikkalaitoksesta.

Tarjouksia voidaan odottaa ainakin muiden maiden puolustusvoimilta ja lentokonetehtailta, jotka voivat hankkia asiakkailtaan käytettyjä koneita ja kunnostaa ne samanlaisiksi.

Kunnostaminen ja laitteiden modernisointi voi viedä aikaa, joten Puolustusvoimat saattaa joutua jatkamaan nykyisten Vinka-koulutuskoneiden käyttöikää. Vinka oli alun perin tarkoitus poistaa käytöstä vuonna 2018.

– Aikataulu riippuu konetyypistä ja vaadittavista muutostöistä. Hyvässä tapauksessa uusilla koneilla lennetään jo vuonna 2017, sanoo Renko.

Puolustusvoimat pyytää tarjouksia 25.4. mennessä, ja päätös hankittavasta koneesta on määrä tehdä viimeistään syyskuussa 2016.

Puolustusvoimat on aiemmin hankkinut käytettynä mm. raketinheittimiä, panssarivaunuja ja telakuorma-autoja. Vuonna 2007 Ilmavoimat osti Sveitsin puolustusministeriön kautta 16 käytettyä Hawk Mk66 -suihkuharjoituskonetta, jotka olivat olleet maan ilmavoimien käytössä.