Spraypurkki 90 vuotta – aerosolipullon keksi suksiaan voiteleva norjalainen

Hiihtoon hurahtaneen Erik Rotheimin suksi luisti, mutta voiteleminen oli työlästä. Helpompaa voitelutapaa etsiessään norjalainen tuli keksineeksi aerosolipullon. Suurta läpimurtoa ei tullut ja insinööri Rotheim myi spraypurkin patentin amerikkalaisille 17 000 dollarilla. Sitten se läpimurto tuli.

Maailman ensimmäinen aerosolipullo vuodelta 1926. Kuva: Sigbjørn Lenes / Jotun

Rotheimin vuoden 1926 aerosolipullossa oli ongelma, venttiiliä ei pystynyt hallitsemaan. Purkin sisältö pysyi joko sisällä tai tuli kerralla ulos. Itse keksintö oli kyllä mullistava, vaikka se ei lopulta hiihtäjiä juuri auttanutkaan.

Sveitsissä opiskellut Erik Rotheim oli nero fysiikassa ja matematiikassa. Hän lähestyi myös hiihdon voiteluongelmia laskemalla miten ja missä muodossa voidetta olisi helpointa levittää. Norjalaiset olivat kovia voitelemaan suksiaan muullakin kuin tervalla jo 1910-luvulla. Myös liisterit ja pitovoiteet oli jo keksitty, kun Rotheim kävi asiansa kimppuun.      

Helmikuussa 1926 voiteluun soveltuva painepullo oli valmis. Idean norjalainen patentoi jo samana syksynä. Seuravana vuonna hän haki patenttia myös Yhdysvalloissa ja Saksassa.

Painava pullo sotki ympäriinsä

Aerosolipullo tarvitsi toimiakseen painetta. Paineen vuoksi Rotheimin pullossa oli aluksi paksut seinämät. Niin paksut, että pullosta tuli todella painava. Painavaa pulloa oli vaikea suunnata. Ja kun venttiiliä kerran painoi, tyhjeni sisältö kerrasta.

Suksien voitelu unohtui nopeasti, kun Rotheim käynnisti 1928 yhteistyön Alf Bjercke –maalitehtaan kanssa. Maalin ja lakkojen levittämiseen aerosolipullo ei kuitenkaan toiminut kuin välttävästi. Pullon venttiili meni helposti jumiin ja sotku oli sitä luokkaa, että kaupallinen menestys jäi tulematta.

Myös amerikkalaiset suhtautuivat Rotheimin patenttihakemukseen aluksi kielteisesti. Norjalaisen mukaan keksintöä voisi käyttää muun muassa öljyjen, rasvojen, maalien, lakkojen, parafiinien, puhdistusaineiden, kyllästysaineiden ja jopa palosammutusaineiden levittämiseen ruiskuttamalla.

Kauppaa syntyi lopulta lähinnä patentin verran. Rotheim sai myytyä keksintönsä Yhdysvaltoihin 100 000 Norjan kruunulla. Nykyrahaksi muutettuna se olisi noin puoli miljoonaa euroa. Se oli paljon rahaa tuotteelle, jolla ei ollut paljon käyttöä.

Kermavaahtoa, ketjuöljyä ja töherryksiä

Vuonna 1938 kuollut hiihtomies Rotheim ei koskaan saanut nauttia keksintönsä suuruudesta. Amerikkalaiset saivat venttiilin toimimaan ja suuttimen pysymään paremmin auki vasta 40-luvulla. Kun purkin sisältöä pystyi annostelemaan osissa, alkoi spray canin eli spraypurkin voittokulku.

Kaikki se, mitä Rotheim patenttihakemuksessaan 90 vuotta sitten luetteli, on tänä päivänä myynnissä aerosolipullon sisällä. Hiuksiin on suihkutettu lakkaa ja partoihin pursuteltu vaahtoa jo vuosikymmeniä. Nykyään purkista saa niin kermavaahtoa kuin mausteöljyjä ruuanlaittoon.

Suomen suurin spraypurkkien myyjä on maalifirma Maston, joka myy 2,5 miljoona pulloa vuodessa. Tyhjät pullot tulevat Saksasta sekä Virosta ja ne täytetään Suomessa.  

Nykyään suksien voitelu on kuriositeetti. Esimerkiksi Suomen markkinajohtaja Start-voidemerkillä on pitovoiteita ja liistereitä myös spraypurkissa, mutta voiteiden kokonaismyynnin kannalta myyntimäärät ovat olemattomia.

Spraypurkille voidaan povata vielä pitkää ikää, sillä markkinoilla on jo myös uudelleentäytettäviä pulloja. Purkkien huono maine on peräisin ajalta, jolloin ponneaineet olivat vielä otsonikatoa vauhdittavia freoneita.

Sotkua spraymaalipulloista syntyy edelleen. Ihmiskunnan merkittäviä keksintöjä yhdistää usein se, että niitä käytetään myös väärin.