Vuoden uusturkulainen Berhan Ahmadi on kotouttamisen puolestapuhuja

Turun kaupunki jakoi myös kaksi tunnustusta monikulttuurisuusteoista. Tunnustukset annettiin kirkolle ja Turun Kauppahallille.

Turku
Vuoden uusturkulainen Berhan Ahmadi
Vuoden 2016 uusturkulainen Berhan AhmadiJouni Koutonen / Yle

Turun kaupunki on nimennyt Berhan Ahmadin vuoden uusturkulaiseksi. Ahmadi on näkyvä maahanmuuttajien kotouttamisen puolestapuhuja.

– Berhan Ahmadi on aina valmis auttamaan heikommassa asemassa olevia. Hän on näkyvä maahanmuuttajien integraation puolestapuhuja ja on omilla toimillaan osoittanut, että maahanmuuttaja voi sopeutua uuteen maahan. Berhan on niin turkulainen kun olla ja voi, kuvaa yksi Ahmadia vuoden uusturkulaiseksi ehdottanut taho.

Maahanmuuttajien kotoutuminen on jatkuvaa

Suomeen Berhan Ahmadi saapui vuonna 1997, Saloon. Turkulaistunut Irakin kurdi tietää kuinka tärkeä asia kotoutuminen on.

– Tulin nuorena Suomeen, joten suomen kielen oppiminen oli minulle helppoa.

Berhan Ahmadi työskentelee turkulaisessa ravintolassa kokkina. Hän toimii aktiivisesti Palvelualojen ammattiliitossa PAMissa, Demarinuorissa ja ETNOn eli Etnisten suhteiden neuvottelukunnan jäsenenä.

Viime kuukausina on nähty, että maahanmuuttajien vastaanottaminen ja kotouttaminen repii yhteiskuntaa ja kuohuntaa on Turussakin.

kaupunginjohtaja Aleksi Randell

Ahmadi muistuttaa, että maahanmuuttajien kotoutuminen on jatkuvaa. Hän toivoo, että maahanmuuttaja nähdään rikkautena.

– Meillä on Suomessa lähes 100 000 maahanmuuttajaa työelämässä. Turussakin lähes joka toinen bussikuski ja taksikuski on maahanmuuttaja.

Turun kaupunki teki Vuoden uusturkulainen -valinnan asukkaiden ehdotusten perusteella.

– Viime kuukausina on nähty, että maahanmuuttajien vastaanottaminen ja kotouttaminen repii yhteiskuntaa ja kuohuntaa on Turussakin. Siksi on hyvä nostaa esille Ahmadin kaltaisia tienraivaajia, rohkeita tekoja ja arkipäivän toimivaa monikulttuurisuutta, jotka osoittavat, että inhimillisyydellä ja yhteistyöllä voitamme kaikki, muistuttaa kaupunginjohtaja Aleksi Randell.

Monikulttuurisuusteoista jaettiin kaksi tunnustusta

Turun kaupunki jakoi myös kaksi tunnustusta monikulttuurisuusteoista. Kirkko palkittiin rohkeasta ja näkyvästä toiminnastaan turvapaikanhakijatilanteessa. Arkkipiispa Kari Mäkinen nousi esille valtakunnallisesti konfliktien jalkoihin joutuneiden ihmisoikeuksien rohkeana puolestapuhujana. Piispa Kaarlo Kalliala kulttuurien ja uskontojen välisen vuoropuhelun edistäjänä.

Turun Kauppahalli sai kiitosta monikulttuurisesta kauppapaikastaan. Kauppahalli on yhteisön peili, ja on kehittynyt monikulttuuriseksi kauppapaikaksi luonnostaan ajan mukana.

Huomionosoitukset jaetaan uusien Suomen kansalaisten juhlassa 16. maaliskuuta Turun VPK:n talolla.

Juhla on Turun seudun kuntien yhteinen onnittelutilaisuus 400:lle viime vuonna Suomen kansalaisuuden saaneelle Kaarinan, Liedon, Maskun, Mynämäen, Naantalin, Nousiaisten, Raision ja Turun asukkaalle.