1. yle.fi
  2. Uutiset

3 000 rauhallista mielenosoittajaa marssi opintotukileikkauksia vastaan Helsingissä – video

Komisario Juha Haapalaisen mukaan poliisin ei tarvinnut tehdä kiinniottoja. Osallistujien määrä kuitenkin yllätti poliisin.

Kotimaan uutiset
Opintotuen leikkausta vastustava mielenosoitus Helsingissä 9. maaliskuuta 2016.

Helsingissä järjestetty, opintotukileikkauksia vastustava mielenosoitus sujui poliisin mukaan rauhallisesti. Mieltään kävi osoittamassa noin 3 000 ihmistä, mikä oli kolminkertainen määrä poliisin odotuksiin nähden.

– Yhtään kiinniottoa ei tarvinnut tehdä. Yksi häirikkö oli, mutta hän ei liittynyt tapahtumaan, kertoo komisario Juha Haapalainen.

Suomen ylioppilaskuntien liiton SYL:n puheenjohtajan Heikki Koposen mukaan paikalle odotettiin etukäteen arviolta 10 000:ta osallistujaa.

Opiskelijat arvostelevat muun muassa opintotukeen esitettyjen leikkausten suuruutta ja tapaa, jolla leikkauksia on valmisteltu. Kyse olisi neljänneksen leikkauksesta korkeakouluopiskelijan opintorahaan.

Mielenilmausta järjestämässä olivat useat ylioppilaskunnat, opiskelijakunnat ja opiskelijajärjestöt. Yhteiskuljetuksia tapahtumaan järjestettiin muun muassa Oulusta, Vaasasta, Jyväskylästä, Tampereelta, Turusta sekä Forssasta ja Hämeenlinnasta.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) tarjoaa opiskelijoille lähinnä empatiaa. Hän sanoo ymmärtävänsä entisenä opiskelijajärjestöaktiivina opiskelijoiden reaktiota erittäin hyvin.

Hallitus ei kuitenkaan ole perumassa koulutusta koskevia leikkauspäätöksiään.

Ehdotetun opintotukiuudistuksen myötä ennen kaikkea opintojen pitkittyminen aiheuttaisi suuren loven valmistuvan opiskelijan budjettiin.

– Vaikka tässä sanon, että koulutusleikkaukset ovat ikäviä, niin ei se paljon tilannetta auta. Valtion talouden tasapainottaminen on yhteinen asia. Vastuullisena ministerinä vien niitä eteenpäin, vaikka ne tuntuvat epämiellyttäviltä. Nämä asiat päätettiin jo ennen kuin minusta tuli opetusministeri, Grahn-Laasonen sanoo.

Lue seuraavaksi