Tullia ei tarvitse pelätä – nettiostokset ja jopa autot voi tullata sähköisesti

Nettiostoksien tilaaminen ulkomailta saattaa päättyä yllätykseen, kun tilattuihin tavaroihin läpsähtääkin erilaisia veroja. Suomen tulli on kuitenkin loikannut sähköisiin palveluihin, joissa tullattavien tavaroiden selvittämiseen saa apua.

Kotimaa
Harmaapukuinen nainen tuontaa kärryjä verkkokauppa Amazonin varastossa Puolassa.
Jakub Kaczmarczyk / EPA

Oletko tekemässä nettiostoksia ulkomailta? Pelottavatko tullimaksu ja lisäverotus jo etukäteen?

Monelle tullivero ja muut EU:n ulkopuolelta tilattaessa tulevat kustannukset ovat hiukan mystisiä. Tulli saa runsaasti puheluita asiakkailta, jotka ovat ostoksia tehdessään yllättyneet siitä, että tilaus on tulliselvitettävää tavaraa, kertoo tulliylitarkastaja Matti Tuunanen.

Tuunasen työryhmä on osa tullin sähköistä palvelukeskusta, jossa käsitellään asiakkaiden nettitilausten postilähetyksien tullauksia.

EU-alueen ulkopuolisissa nettiostoksissa on tärkeä tietää muutama perussääntö, joista ensimmäinen on niin sanottu arvoraja. Jos lähetykseen sisältyvien tavaroiden arvo ylittää 22 euroa, niistä tulee maksaa maahantuonnin arvonlisäveroa. Alv:n minimikantoraja on viisi euroa. Suomessayleisin arvonlisävero on 24 prosenttia (siirryt toiseen palveluun), mutta esimerkiksi kirjoilla se on 10 prosenttia.

Ihmiset tuppaavat tilaamaan Suomessa esimerkiksi lääkkeiksi luokiteltavia tuotteita, vaikka ei saisi.

Matti Tuunanen

Jos lähetyksen arvo ylittää taas 150 euroa, on tutkittava, tuleeko lähetyksestä tulliveroa. Tullin minimikantoraja on 10 euroa.

– Joistakin tavaroissa ei tule tullia ollenkaan, mutta esimerkiksi vaatetavaroissa ja jalkineissa on 12 tai jopa 14 prosenttia tulliveroa, kertoo Tuunanen.

Tilatessa voi siis tehdä laillista verosuunnittelua, kun miettii tilauksen loppukustannuksia.

– Voi miettiä, tilaako jostain useammin vähäarvoisia tavaroita, vaiko kerralla enemmän, Tuunanen sanoo.

Koska lähetykset kulkeutuvat Suomessa pitkälti Postin välityksellä, joutuu paketeista maksamaan postimaksunkin.

Suomessa esimerkiksi Ahvenanmaa kuuluu Euroopan unioniin, mutta ei EU:n veroalueeseen. Tällaisia alueita koskee arvolisänvero, mutta tullia niistä ei oteta, koska ne ovat EU:n sisäisiä alueita.

Autonkin voi selvittää netissä

Ulkomailta tilattaessa on muistettava tilata luotettavasta kaupasta ja sellaisia ostoksia, joiden sisällön tietää tarkasti, neuvoo Matti Tuunanen.

– Ihmiset tuppaavat tilaamaan Suomessa esimerkiksi lääkkeiksi luokiteltavia tuotteita, vaikka ei saisi, Tuunanen sanoo.

Tulli takavarikoi sellaiset valvonnassaan, koska yksityishenkilö ei saa Suomessa tilata lääkkeitä itselleen postitse ETA-alueen ulkopuolelta.

Tulli-ilmoituksen voi nykyään tehdä hyvin yksinkertaisesti verkossa. Tuunasen mukaan nettitullauspalveluissa on paljon tietoa ja jo kysyttyjä kysymyksiä, joista saa apua oman tilauksen selvittämiseen.

Joistakin tavaroissa ei tule tullia ollenkaan, mutta esimerkiksi vaatetavaroissa ja jalkineissa on 12 tai jopa 14 prosenttia tulliveroa.

Matti Tuunanen

Tullin verkkosivuilta löytyy esimerkiksi yli 200 yleisintä tavaraa (siirryt toiseen palveluun), joiden koodi ja kuvaus täydentyy omaan sähköiseen ilmoitukseen automaattisesti klikkaamalla alasvetovalikosta oikean tavaran kohdalla. Lisäksi tulli auttaa asiakkaita puhelimitse, jos tilaus on harvinaisempi tai aiheuttaa muutoin päänvaivaa.

Sähköisissä palveluissa on myös mahdollista maksaa kaikki tullilaskut omassa verkkopankissa, jolloin asia on sillä selvä. Tieto maksusta menee tullista Postiin, josta tavara vapautuu kotimaan jakeluun.

Tullin toimipisteitä on lakkautettu, mutta verkossa palvelut hoituvat kellon ympäri. Jopa ulkomailta tilatun autonkin voi selvittää verkossa, sillä sähköiselle autoveroilmoitukselle on oma palvelunsa. Tuunasen mukaan yli 95 prosenttia postipaketeista tullataankin nykyään internetissä.

– Asiakkaan ei tarvitse enää vaivautua tulliin. Hän voi hoitaa kaiken netissä, oli yö tai päivä, Tuunanen sanoo.