Hyppää sisältöön

Ruotsin aluejako uusiksi – 21 läänistä ja maakäräjästä kuusi suuraluetta

Ruotsin hallituksen tavoitteena on tehostaa muun muassa sairaanhoidon järjestämistä läänejä ja maakäräjiä vähentämällä. Suomen sote-esityksessä on 15 sote-aluetta ja 18 itsehallintoaluetta.

Tukholman kaupungintalo. Kuva: Mauritz Antin / EPA

Ruotsiin suunnitellaan alueuudistusta, jonka myötä nykyisten läänien ja maakäräjien määrä vähentyisi tuntuvasti, kertovat ruotsalaiset tiedotusvälineet. Hallitus tavoittelee alueuudistuksella muun muassa sairaanhoidon tehostamista.

– Yksittäiset maakäräjät ovat niin pieniä, että niiden on vaikea hoitaa tehtäviään. Aluejakomme on nykyään epäsymmetrinen ja epäoikeudenmukainen, toteaa selvitystyöryhmän puheenjohtaja Barbro Holmberg sanomalehti Aftonbladetille (siirryt toiseen palveluun).

Tiistaina selvityksensä julkaissut alueselvitystyöryhmä ehdottaa, että nykyiset 21 lääniä ja maakäräjää yhdistettäisiin kuudeksi suuralueeksi (storregion). Työryhmän mielestä nykyinen aluejako on pohjimmiltaan epäoikeudenmukainen.

– Meillä on kolme suurta aluetta [Tukholma-Gotlanti, Länsi-Götanmaa ja Skåne]. Loput maasta on jaettu 18 pieneen lääniin, toteaa selvitystyöryhmän puheenjohtaja Barbro Holmberg yleisradioyhtiö SVT:lle (siirryt toiseen palveluun).

Yhdistämällä pikkuläänit ja maakäräjät suuremmiksi kokonaisuuksista hallitus pyrkii hallinnollisten rajojen rikkomiseen ja byrokratian vähentämiseen. Sairaanhoidon lisäksi tavoitteena on tehostaa työnvälityksen, poliisin, käräjäoikeuksien ja maahanmuuttoviraston työskentelyä.

Ruotsi suunnittelee läänijakoa uusiksi. 21 läänistä ja maakäräjästä tulisi kuusi suuraluetta. Kuva: Yle Uutisgrafiikka, lähteet: Wikipedia ja Sveriges Radio

Uudet suuralueet

Pohjoisen läänit Norrbotten, Västerbotten, Jämtland ja Västernorrland yhdistetään.

Keski-Ruotsin läänit Gävleborg, Uppsala, Taalainmaa, Västmanland, Örebro ja Södermanland yhdistetään.

Tukholma ja Gotlanti muodostavat yhden suuralueen.

Länsi-Ruotsissa Värmlandin, Länsi-Götanmaan ja Hallandin läänit yhdistetään.

Itä-Ruotsin läänit Itä-Götanmaa, Jönköping, Kronoberg ja Kalmar yhdistetään.

Etelässä Skånesta ja Blekingestä tulee yksi suuralue.

Alueselvitystyöryhmä aloitti työnsä viime kesänä. Selvityksestä käydään nyt poliittinen keskustelu, jonka pohjalta hallitus tekee lakiesityksen aluejaosta kesäkuun loppuun mennessä. Tavoitteena on, että alueuudistus astuisi voimaan vuonna 2019.