1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Älypuhelinten käyttö vapautui psykiatrisilla osastoilla – seuraus: Holtitonta törsäystä ja muiden potilaiden salakuvausta

Puhelinta ei enää saa takavarikoida psyykkisesti sairaalta potilaalta, kun hän tulee osastohoitoon. Esimerkiksi maniaa sairastaville tämä tuo mahdollisuuden törsätä valtavia summia nettikaupoissa. Jotkut ovat myös kuvanneet muita potilaita salaa ja ladanneet kuvia sosiaaliseen mediaan.

Kotimaan uutiset
sormi selaa älypuhelimen näytöllä kalliita puhelimia
Satu Krautsuk / Yle

Osa sairaanhoitajista on huolissaan mielenterveyspotilaiden puhelimenkäytöstä osastohoidossa.

Esimerkiksi Carean psykiatrisessa sairaalassa Kouvolassa potilaat ovat hoitajien mukaan tilanneet netistä satojen tai jopa tuhansien eurojen edestä tavaraa. Kun paketti saapuu osastolle, henkilökunta joutuu selvittämään rahasotkuja.

Jotkut potilaat saattavat hoitajien mukaan myös ottaa osastolla valokuvia hoitajista tai muista potilaista ja levittää niitä sosiaaliseen mediaan. Potilaiden ja henkilökunnan kuvaaminen on osastolla kielletty.

Sairaalasta kerrotaan, että puhelimeen käyttöön joudutaan puuttumaan jonkin verran.

– Potilaiden itsemääräämisoikeudet ovat koko ajan lisääntyneet, käytännössä heillä on samat oikeudet kuin kaikilla ihmisillä. Jos potilas sairastaa esimerkiksi maniaa, hän saattaa toimia harkitsemattomasti, sanoo ylihoitaja Mari Kuusisto.

Puhelimet takaisin potilaille

Salakuvaaminen ja holtiton rahankäyttö netissä on nykyään osastohoidossa mahdollista, koska Valviran ja aluehallintovirastojen uudenohjeistuksen (siirryt toiseen palveluun)mukaan puhelinta tai muita yhteydenpitoon tarkoitettuja laitteita ei saa enää takavarikoida potilailta ilman erittäin painavia syitä.

Jos potilas sairastaa esimerkiksi maniaa, hän saattaa toimia harkitsemattomasti.

Mari Kuusisto

Ohjeistus koskee myös tahdosta riippumatonta hoitoa.

Esimerkiksi Kouvolassa on aiemmin ollut käytäntönä ottaa osastohoitoon tulevilta potilailta kamerakännykät pois ja antaa tilalle tavallinen, kameraton puhelin.

– Se tuli hankalaksi, kun kaikissa kännyköissä on nykyään kamera. Samalla tuli myös mahdottomaksi rajoittaa puhelimenkäyttöä, toteaa psykiatrisen sairaalan ylilääkäri Marja-Liisa Portaankorva.

Puhelimenkäyttöön voidaan kuitenkin osastolla puuttua, jos se vaarantaa jonkun muun turvallisuuden tai aiheuttaa haittaa potilaalle itselleen.

– Tai jos tulee ulkopuolelta tieto, että potilas häiritsee ja soittelee jatkuvasti jollekin, tai soittaa hätäkeskuksen tukkoon. Tai huomataan, että hän ottaa kuvia eikä kykene toimimaan asiallisesti, Portaankorva listaa.

Pakkokeinojakin käytetään

Asia pyritään ratkaisemaan sopimalla potilaan kanssa puhelimen käytön rajoittamisesta.

– Yleensä sovitaan, että puhelin on potilaalla käytössä vai tietyn aikaa päivässä ja tarvittaessa käyttöä valvotaan. Useimmiten asia selviää keskustelemalla.

Puuttua voidaan, jos potilas soittelee jatkuvasti jollekin tai huomataan, että hän ottaa kuvia eikä kykene toimimaan asiallisesti.

Marja-Liisa Portaankorva

Ylilääkäri voi viimeisenä keinona tehdä omaisuuden haltuunottopäätöksen, jos potilas ei ole halukas luovuttamaan puhelintaan.

– Haltuunottopäätöksiä tehdään noin kerran kuukaudessa. Yleensä haltuun otetaan joko älylaite tai jokin esine, jolla potilas voi vahingoittaa itseään tai muita.

Portaankorva ei pidä vapaata puhelimen käyttöä kovin isona riskinä sairaalan sisällä.

– Osastoilla tapahtuvat asiat ovat aika hyvin kontrolloituja. Jos joku kuvaisi riehuvaa potilasta, henkilökunta puuttuu siihen. Sairaalan ulkopuolella kaikki on mahdollista.

Facebookissa lauotaan asiattomuuksia

Avohoidossa olevien potilaiden mobiililaitteiden käyttöön on vielä vaikeampi puuttua. Velkaantuminen on helppoa.

– Tiettyihin sairauksiin kuuluu elämänhallinnan puutetta ja impulsiivisuutta raha-asioissa. Potilaan harkintakyky on laskenut, mutta hän on kuitenkin oikeustoimikelpoinen ja vastaa itse teoistaan. Parantumisen jälkeen joudutaan joskus selvittämään rahasotkuja hyvinkin pitkään, kertoo Carean johtava sosiaalityöntekijä Sinikka Tasala.

Mielenterveyden keskusliittoon on tullut joitakin yhteydenottoja älylaitteiden käytön aiheuttamista ongelmista psykiatrisessa osastohoidossa, mutta enemmän tulee palautetta avohoidon potilaiden käyttäytymisestä Facebookissa, Instagramissa ja muissa sosiaalisissa medioissa.

Kun on tullut näitä uusia välineitä ja mobiililaitteita, lainsäädäntö ei ole pysynyt perässä.

Merja Karinen

– On esiintynyt asiattomuuksia, syytöksiä, loukkauksia. Ne ovat erittäin ongelmallisia, koska niitä ei saa pois sieltä. Riitoja ratkotaan yhdistysten jäsentenkin kesken. Osa on mennyt poliisille asti, kertoo lakimies Merja Karinen Mielenterveyden keskusliitosta.

Aukko laissa

Karinen pitää pulmallisena sitä, ettei mielenterveyspotilaiden älylaitteiden käyttöä säätelevää lakipykälää ole olemassa.

Itsemääräämisoikeuslain uudistusta on valmisteltu pitkään. Vuonna 2014 siitä saatiin jopa valmis hallituksen esitys, mutta se ehti raueta ennen vaaleja.

– Tässä kohtaa meillä on aukko lainsäädännössä. Kun on tullut näitä uusia välineitä ja mobiililaitteita, lainsäädäntö ei ole pysynyt perässä. Olen itsekin miettinyt, että niiden käyttö helposti karkaa käsistä.

Sosiaali- ja terveysministeriö selvittää parhaillaan, miten mielenterveyslakia, päihdelakia ja itsemääräämisoikeuslakia pitäisi uudistaa.

Lue seuraavaksi