Tämän raskauden ei pitänyt olla mahdollinen – "Meidän ihme täyttää jo neljä vuotta"

Maiju Junno sai parikymppisenä lääkäriltä lapsettomuustuomion. Nuoren naisen rajua endometrioosia oli yritetty taltuttaa lukuisilla leikkauksilla ja lääkehoidoilla, mutta mikään ei tuntunut auttavan. Tällä viikolla vietetään valtakunnallista endometrioosiviikkoa.

Kotimaa
Maiju nauttii päivistä nelivuotiaan poikansa Mikaelin kanssa

Ylöjärveläinen Maiju Junno kärsi vuosia rajuista alavatsakivuista tietämättä mistä ne johtuivat. Välillä kuukautisten yhteydessä yllättäen ilmaantunut repivä alavatsakipu vei nuorelta naiselta jalat alta. Joskus jomottava kipu jatkui, vaikka Maiju popsi vahvoja särkylääkkeitä.

Se on naisen osa ja naisen elämää.

Maiju Junno

Lääkäritkin olivat ihmeissään. Maijun kipuja pidettiin jopa naisen elämään kuuluvina.

– Jotenkin on jäänyt tosi elävästi mieleen, kun äiti löysi minut pyörtyneenä kotoa. Kivun takia olin pyörtynyt.

– Kun äiti pyysi lähetettä naistentautien lääkärille, niin se mieslääkärin kommentti oli, että se on naisen osa ja naisen elämää, Maiju muistelee kohtaamaansa vähättelyä.

Mikään ei tuntunut auttavan endometrioosiin

Vatsakivut vei parikymppisen Maijun päivystykseen. Oireiden epäiltiin aiheutuvan tulehtuneesta umpisuolesta. Herätessään umpisuolileikkauksesta diagnoosi oli kuitenkin toinen.

Sulla on endometrioosi. Katotaan saatko ikinä lapsia.

Maiju Junno

– Lääkäri tuli siihen sängyn viereen ja sanoi, että ei sulla umpisuoli ollut tulehtunut, mutta sulla on endometrioosi. Katotaan saatko ikinä lapsia ja siirtyi seuraavan potilaan luokse, Maiju muistelee.

Lapsista aina haaveilleelle nuorelle naiselle tieto lapsettomuudesta oli shokki. Endometrioosistakaan Maiju ei ollut koskaan aiemmin kuullut.

Endometrioosia yritettiin taltuttaa leikkauksilla ja lääkehoidoilla, mutta mikään ei tuntunut auttavan.

Ei meillä oikein ole keinoja auttaa. Nyt on kaikki kokeiltu.

Maiju Junno

– Olin 24-vuotias, kun lääkärit alkoivat varovasti sanomaan, että ei meillä oikein ole keinoja auttaa ja että nyt on kaikki kokeiltu. Kipuja hoidettiin ja siinä se.

Ihme täyttää jo neljä vuotta

Vauvahaaveistaan Maiju ei ollut valmis päästämään irti, vaikka lääkärit eivät antaneet toivoa haaveen täyttymisestä. Maiju jonotti puolisoineen lapsettomuushoitoihin ja kaappiin oli varattu jo satojen eurojen arvoiset hormonit, kun sattuma puuttui peliiin.

– Se oli niitä hoitoja edeltävänä päivänä, kun heräsin aamulla. Oli paha olo ja tein sen testin. Se oli positiivinen.

– Mä vaan istuin vessassatyypertyneenä ja eihän tää ole todellista. Kaikki meni sitten kuitenkin hyvin ja nyt se meidän ihme jo täyttää sitten neljä vuotta.

Mä vaan istuin vessassa tyypertyneenä ja eihän tää ole todellista

Maiju Junno

Endometrioosi eli pesäkesirottumatauti aiheuttaa kroonista kipua, pahoinvointia ja lapsettomuutta. Huonosti tunnetusta sairaudesta kärsii arvioiden mukaan jopa joka kymmenes hedelmällisessä iässä oleva nainen.

Tällä viikolla vietetään valtakunnallista endometrioosiviikkoa (siirryt toiseen palveluun). Teemaviikolla pyritään rikkomaan sairauteen liittyvää vaikenemisen kulttuuria.