Tampere Film Festival suosii eurooppalaista elokuvaa: "Joka vuosi olemme pettyneitä itseemme"

Pohjoismaiden suurimman ja vanhimman lyhytelokuvafestivaalin kilpasarja painottuu yhä eurooppalaiseen elokuvaan. Maantiede ja eurooppalaisen elokuvan kova taso vaikeuttavat Tampereen elokuvajuhlien uusia aluevaltauksia.

Kotimaa
Ihmiset katsovat teatterissa Hanna Karppisen Oma maa mansikka -elokuvaa
Kaisu Jansson / Yle

Tampere Film Festivalin kilpasarjoihin valituista elokuvista valtaosa on yhä eurooppalaisten tekemiä. Tänä vuonna kansainväliseen kilpasarjaan lähetettiin yli 3 000 lyhytelokuvaa. Sarjaan valittiin 60 elokuvaa 36 eri maasta.

Valtaosa on eurooppalaista alkuperää. Eniten kilpasarjaan valikoitui elokuvia Iso-Britanniasta ja Ranskasta.

Tampere Film Festivalin kilpasarjoihin lähetetään elokuvia myös Euroopan ulkopuolelta. Tampere on tunnettu Kanadassa ja Yhdysvalloissa, mutta myös Etelä-Koreasta, Intiasta, Kiinasta ja Japanista tulee vuosittain useita elokuvia.

– Joka vuosi olemme pettyneitä itseemme, että emme saa koko maailmaa näkymään tasapuolisemmin kilpailussa, sanoo festivaalijohtaja Jukka-Pekka Laakso.

Ohjelmistoa tasapainotetaan kilpasarjojen ulkopuolella

Laakson mukaan syynä Euroopan ylivaltaan on se, että mantereella tuotetaan suuri osa koko maailman lyhytelokuvista. Myös eurooppalaisen elokuvan taso on korkea. Lisäksi kyse on maantieteellisestä sijainnista – Pohjoismaiden suurin elokuvafestivaali on vähemmäntunnettu Euroopan ulkopuolella.

Tilastojen valossa voin sanoa, että kenialaisella elokuvalla on suuremmat mahdollisuudet päästä meidän kilpailuun kuin ranskalaisella.

Jukka-Pekka Laakso

Kilpasarjoihin valitaan elokuvat taiteellisen tason, ei alkuperän mukaan. Lyhytelokuvien taso on noussut joka puolella maailmaa.

– Tilastojen valossa voin sanoa, että kenialaisella elokuvalla on suuremmat mahdollisuudet päästä meidän kilpailuun kuin ranskalaisella.

Tampere Film Festival pyrkii tasapainottamaan ohjelmistoaan kilpasarjojen ulkopuolella omistamalla näytöksiä muiden maanosien elokuville.

Keskiviikkona alkanut Tampere Film Festival 2016 jatkuu sunnuntaihin asti, jolloin kilpailusarjojen voittajat julkistetaan.