Koe uusi yle.fi

Kansanedustaja metsähallituslaista: Luonnonsuojeluliiton kannat vihreiden puoluetoimistolta

Eduskunnan käsittelyssä oleva metsähallituslain muutos herätti A-studion lähetyksessä kiivaan keskustelun luontopolitiikasta. Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä syytti Suomen luonnonsuojeluliittoa jopa vihreiden agendan ajamisesta.

Kotimaa
Kansanedustaja Mikko Kärnä (Kesk.)
Keskustelu kävi kuumana metsähallituslaista ja sitä vastustavasta adressista illan A-studiossa. Äänessä olivat keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä ja Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava.

Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta kertoo torstaina, millaisen kannan se on ottanut metsähallituksen yhtiöittämiseen liittyvään lakiesitykseen. Lakihanke on herättänyt runsaasti huomiota. Metsähallitus aiotaan jakaa kahtia: puukauppaa hoitaisi yhtiö, luonnonsuojelu- ja retkeilyalueista huolehtisi Luontopalvelut-yksikkö, joka saisi rahoituksensa valtion budjetista.

Lakimuutosta vastustavan adressiin (siirryt toiseen palveluun)on allekirjoittanut lyhyessä ajassa yli 120 000 ihmistä.

A-studiossa keskustan kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan varajäsen Mikko Kärnä (kesk.) kiisti adressin väitteen, että Suomen luontoa oltaisiin yhtiöittämässä. Hän myös kritisoi voimakkaasti Suomen luonnosuojeluliittoa:

– Valitettavasti on Suomen luonnonsuojeluliitto lähtenyt ottamaan sellaisen kannan, että on lähdetty esittämään täysin tuulesta temmattuja ja perättömiä väitteitä. Olen hivenen surullinen siitä, että tällainen arvostettu organisaatio on lähtenyt tälle tielle. Tuntuu, että tällainen tavara tulee vihreiden puoluetoimistolta.

Maininnallaan hän viittasi liitossa työskentelevään henkilöön, joka on työskennellyt aiemmin Vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistön erityisavustajana tämän ympäristöministeriaikana.

"Ei virheellisiä väitteitä"

Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava kiisti esittäneensä virheellisiä väitteitä. Hän sanoo vastustavansa lakimuutosta, koska Suomen luonnon talouskäyttöä ajetaan virkistyskäytön ohi metsähallituksen sisäisillä muutoksilla.

–Tämä muuttaa metsien käsittelyä entistä kovemmaksi. Tuo sinne lisää hakkuita, lisää rantatonttien myyntiä ja aiheuttaa erilaisia ongelmia.

Kärnä: luontoa suojellaan

Mikko Kärnä perustelee lakihanketta eu-vaatimuksilla ja kiiistää, että se tehtäiisiin luonnon talouskäytön tehostamiseksi. Hän myös vakuuttaa metsähallituksen olevan jatkossakin organisaatio, joka hoitaa ja suojelee valtion maa- ja vesiomaisuutta.

Luonnonsuojeluliiton Sulkava puolestaan arvioi metsähallituksen toimintatapaa muutettavan tarkoituksella sellaiseksi, että luonnon virkistyskäyttömahdollisuuksia pienennetään. Hän arvioi myös, että kyse on valtapolitiikasta: maa- ja metsätalousministeriön valtaa halutaan lisätä ympäristöministeriön kustannuksella.

Metsähallitus omistaa noin kolmanneksen Suomen rannoista, vesistä ja maa-aineksesta. Metsähallituslain on tarkoitus on olla valmis 18. huhtikuuta.