Koe uusi yle.fi

KHO hylkäsi valitukset Keski-Suomen kolmannesta vaihekaavasta – tuulivoimaa ja turvesoita ei lisätty

Keski-Suomen kolmatta vaihekaavaa koskevat kaikki valitukset on hylätty Korkeimmassa Hallinto-oikeudessa. Kaava koskee turvetuotantoa, suoluontoa ja tuulivoimaa. Valitukset koskivat viittä tuulivoimapuistoa ja 39 suoaluetta.

Kotimaa
Latamäen tuulivoimapuisto Luhangassa.
Matti Myller / Yle

Tuulivoimapuistoista valituksen kohteina olivat ympäristöministeriön jo vahvistama Vekkulan tuulivoimapuisto Jämsässä sekä ympäristöministeriön vahvistamatta jättämät tuulipuistot Jämsänniemessä Jämsässä, Pihlajakoskella Kuhmoisissa, Soidinmäellä Saarijärvellä ja Vestonmäellä Toivakassa.

Yksityiset kansalaiset halusivat Vekkulan tuulivoimapuiston pois kaavasta. Keski-Suomen Liitto puolestaan halusi Jämsänniemen, Pihlajakosken, Soidinmäen ja Vestonmäen tuulivoimapuistot takaisin kaavaan.

KHO piti voimassa ympäristöministeriön päätökset ja kumosi sekä yksityisten että maakuntaliiton valitukset. Vekkulan tuulivoimapuisto Jämsässä säilyy vaihekaavassa ja neljä muuta jäävät sen ulkopuolelle.

39 turvatuotantoaluetta ulos kaavasta

Turvetuotantoon soveltuvista soista valitus koski ympäristöministeriön vahvistamatta jättämiä 39 suota. Ne sijaitsevat pääosin Keuruun ja Petäjäveden sekä Kivijärven alueilla. Maakuntaliitto halusi suoalueet liitettäväksi vaihekaavaan.

KHO piti suovalituksissakin voimassa ympäristöministeriön päätökset. Tämä tarkoittaa sitä, että 39 valituksen kohteena ollutta turvetuotantoon soveltuvaa suoaluetta jää pois kolmannesta vaihekaavasta.

KHOn päätösten jälkeen Keski-Suomen kolmas vaihekaava on nyt lainvoimainen.

Tuulivoimaa ja turvetuotantoa jäi valitusten jälkeenkin vaihekaavaan. Suunnittelujohtaja Olli Ristaniemi Keski-Suomen liitosta kertoo, että vaihekaavaan sisältyy 113 turvatuotantoon soveltuvaa suoaluetta sekä viisi tuulivoimala-aluetta. Yhteen tuulivoimapuistoon voi rakentaa joko kymmenen tai useampia tuulivoimaloita.