Kelan etäkuntoutus käy kohta kotisohvalta – pilottihankkeita etsitään parhaillaan

Kela etsii ideoita etäkuntoutuspalveluiden kehittämiseksi. Kelan tarkoitus on, että se voisi tarjota yhä enemmän kuntouttamispalveluita, kuten psykoterapiaa, internetin välityksellä vaikkapa kotisohvalle. Etäpalveluilla saavutettaisiin helposti myös kaukana palveluista asuvat ja vähennettäisiiin laitosjaksoja.

terveys
Kuntoutus-kyltti
Etäkuntoutuksella voidaan vähentää laitosjaksoja.Yle/Timo Ikonen

Etäpalveluita toivovat sekä asiakkaat että palveluiden tuottajat. Kaikenlaisten etä- ja digipalveluiden käyttö ei enää ihmetytä vaan on jo arkipäivää.

Kelalla on parhaillaankin jonkin verran yhteistyötä eri ohjelmistoyritysten ja kuntoutuksen palveluntuottajien välillä videokuntoutuksessa. Reaaliaikainen etäkuntoutus voi olla esimerkiksi videovälitteistä psykoterapiaa. HUS:n mielenterveystalo on jo ottanut käyttöön nettiterapiat.

– Meillä ei ole ajatuksena, että me heikennettäisiin meidän palveluita, vaan pyrkimyksenä on vahvistaa ja tuoda niitä lähemmäksi asiakkaita ja tarjota asiakkaille sitä, mitä asiakkaat haluavat, sanoo hankepäällikkö Jarkko Honkonen Kelalta.

Ideoita vastaanotetaan ensi tiistaihin saakka

Uusien etäkuntoutusmuotojen halutaan täydentävän perinteisiä kuntoutuspalveluita. Kela vastaanottaa parhaillaan ideoita pilottihankkeiksi vielä ensi viikon tiistaihin asti.

Kelan logo talon seinässä.
Kela digitalisoi palvelujaanYle

Jatkoon pääsevät hankkeet valitaan toukokuun loppuun mennessä. Kela rahoittaa parhaat hankkeet ja ensimmäiset uudet etäpalvelut voisivat toteutua jo ensi syksynä.

– Toivomme hakemuksia, joissa suunnitelma on viety mahdollisimman pitkälle ja selviää miten hanke toteutetaan. Tärkeimpänä lähtökohtana on, että saadaan hankkeiden tulokset mahdollisimman nopeasti vietyä osaksi meidän vakiintunutta toimintaa, kertoo Honkonen.

Tähän mennessä pilottihankkeesta on kyselty Kelasta jo paljon. Kiinnostuneita tahoja on ilmaantunut jo kolmisenkymmentä.

Maantieteellistä tasa-arvoa

Etäpalveluilla toivotaan kohennusta maantieteelliseen tasa-arvoon. Palvelusta hyötyisivät etenkin kaukana keskuksista asuvat ja autottomat. Etäpalveluiden avulla kuntoutusten arvioidaan tukevat paremmin asiakkaiden arkea.

Etäkuntoutusta hyödyntämällä pystymme vähentämään laitosjaksojen määrää.

Tuula Ahlgren

– Ihminen voi ottaa kuntoutuksen hedelmät paremmin osaksi arkea kotona verrattuna siihen, että kuntoutus olisi tapahtunut jossain laitoksessa. Kun sieltä mennään kotiin, niin tulokset ei välttämättä jalkaudu arkeen kovin hyvin. Etäkuntoutus tarjoaa tähän kyllä parannusta, arvioi Jarkko Honkonen.

– Etäkuntoutusta hyödyntämällä pystymme vähentämään laitosjaksojen määrää. Tämä puolestaan mahdollistaa huomattavia kustannussäästöjä, perustelee etuuspäällikkö Tuula Ahlgren Kelan kuntoutuksen kehittämisryhmästä.