1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle maailmalla: Bryssel

EU:n ja Turkin pakolaissopimusta rustataan kiireellä – arvostelusta huolimatta

Sisäministerit saavat torstaina Turkki-sopimusraakileen pöydälleen. Euroopan maiden johtajien suunnitelmat saivat tiukkaa kritiikkiä esimerkiksi Euroopan parlamentilta ja YK:n pakolaisjärjestöltä.

Turvapaikanhakijoita Makedonian ja Kreikan välisellä rajalla. Kuva: Georgi Licovski / EPA

Euroopan johtajien yötöinään ideoimaa Turkki-yhteistyösopimusta valmistellaan kiireellä.  Uusi suunnitelma keksittiin sunnuntain ja maanantain välisenä yönä, käsiteltiin seuraavana yönä, ja se on tarkoitus hyväksyä huippukokouksessa tasan viikon kuluttua.

Tänään torstaina sen saavat pöydälleen sisäministerit, jotka yrittävät jalostaa suunnitelmaa eteenpäin. Moni asia sopimuksessa on vielä luonnosvaiheessa.

Euroopan unionin uusin yritys torjua maahantulijat on herättänyt poikkeuksellisen rankkaa arvostelua. EU-virkamieslähteen mukaan sisäministerit tuskin tekevät vaihtoehtoisia ehdotuksia Turkki-sopimukseen, koska se on pääministereiden hyväksymä.

EU-diplomaatit valmistelivat sisäministerikokousta eilen keskiviikkona tuntikausia, mutta Ylen kuulemat lähteet kuvailevat työtä vaikeaksi, sillä koko Turkki-sopimus on vasta ”aihio”.

1. Joukkopalautukset – ihmisoikeussopimusten mukaisia vai ei?

EU suunnittelee palauttavansa kaikki Kreikkaan päässeet turvapaikanhakijat Turkkiin.

EU-komission mielestä palauttaminen ei riko kansainvälistä lakia. Mutta ihmisoikeusjärjestöt ovat eri mieltä.

Esimerkiksi YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n mielestä EU rikkoo kansainvälisen oikeuden periaatteita ja Euroopan ihmisoikeussopimusta. Näin ajattelee myös osa poliitikoista.

– EU–Turkki -sopimuksella sallimme kollektiiviset palautukset, jotka on kielletty Geneven sopimuksessa, Europarlamentin liberaaliryhmän puheenjohtaja Guy Verhofstadt sanoi europarlamentissa keskiviikkona.

Sisäministerit keskustelevat muun muassa, kuinka Turkkiin palauttaminen kätevimmin sujuisi. EU-lähteiden mukaan Kreikka on viimein saanut niin sanotut hotspotit valmiiksi ja pystyy pikakäsittelemään turvapaikanhakijat parissa viikossa.

Turkkiin palautuksille ei ole vielä keksitty virallista termiä, vaan virkamiehet puhuvat turvapaikanhakijoiden laivaamisesta.

Korkea-arvoisen EU-virkamieslähteen mukaan palautuksia ei voi sanoa joukkopalautuksiksi. EU nimittäin uskoo, että kohta Kreikasta palautettavia ei ole joukoksi asti. Koska kaikki palautetaan Turkkiin ja heidän mahdollisuutensa päästä Eurooppaan huononevat, pakolaisten virta tulee hiipumaan.

2. Viisumivapaus turkkilaisille kesäkuussa – tervetuloa?

Turkki haluaa vastakauppana turvapaikanhakijoiden vastaanottamisesta EU-jäsenyysneuvotteluidensa edistämistä. Joidenkin arvioiden mukaan vielä EU-jäsenyyttä enemmän Turkkia kiinnostaa viisumivapaus.

Sen jälkeen kun EU syksyllä tiivisti yhteistyötään Turkin kanssa, viisumivapauden aikataulua on hivutettu aiemmaksi monta kertaa. Turkin nyt toivomassa aikataulussa turkkilaiset pääsisivät matkustamaan Schengen-alueelle ilman viisumia jo kesäkuussa.

EU:n sisäministerit todennäköisesti korostavat, että viisumijäsenyys on ehdollinen – Turkin täytyy täyttää EU:n asettamat kriteerit, jotta se ansaitsisi viisumivapauden.

Euroopan hallitukset eivät voi päättää viisumivapaudesta omin päin. Siihen tarvitaan myös Euroopan parlamenttia.

– Meidän on katsottava kriittisesti Turkin viisumivapautta. Lähestymistapamme on rakentava, mutta asiassa on huolestuttavia piirteitä, europarlamentin suurimman ryhmän EPP:n puheenjohtaja Manfred Weber toppuutteli viisumivapausaloitetta keskiviikkona.

3. Kreikan-reitin tukkiminen saa pakolaiset etsimään uusia väyliä

Kaikkien EU-maiden tavoitteena on ollut yrittää saada unioniin tulevien pakolaisten määrä alenemaan. Jos turvapaikanhakijoiden tulo Kreikkaan onnistutaan pysäyttämään, pakolaiset todennäköisesti etsivät uuden reitin.

EU-virkamieslähde vertaa mallia vesiletkuun: Jos yksi vuoto tukitaan ja paine säilyy entisellään, kohta letku vuotaa kaikista heikoista paikoista.

Vaihtoehtoisia väyliä voisivat olla keskisen Välimeren reitti Italian ja Maltan kautta – joka on vielä vaarallisempi kuin Egeanmeri – sekä reitit Ukrainan ja Venäjän kautta EU-maihin. Nämä herättävät huolia uusien reittien varrella olevissa maissa.

4. Kiireessä voi syntyä huonoa jälkeä

Huolia herättää myös vauhti, jolla Turkki-sopimusta yritetään tehdä. EU pelkää pakolaisvirran yltyvän kevätsäiden tullen.

Toinen syy kiireeseen on Saksa. Liittokansleri Angela Merkelin kannatus on laskenut pakolaiskriisin aikana. Ensi sunnuntaina Saksassa on kolmet aluevaalit, joissa Merkelin CDU-puolue pelkää menettävänsä asemiaan. Ehkä siksi Saksalla oli niin kiire saada ylimääräisestä kokouksesta jotain tuliaisia kotiin.

Muut EU-maat kertoivat tulleensa yllätetyiksi maanantaina, kun huippukokouksen alla kerrottiin Saksan, EU-puheenjohtajamaan ja neuvoston puheenjohtajan ideasta käännyttää Kreikasta kaikki Turkkiin. Se sisälsi paitsi tehokkaalta kuulostavan palautusidean myös kovan hinnan: kolme miljardia euroa rahaa ja viisumivapauden.