Yli 20 000 Isis-taistelijan henkilötiedot Sky Newsin haltuun – Supo: Saamme ne, jos koskevat Suomea

Terroristeja voi dokumenttien perusteella jäljittää muun muassa Pohjois-Eurooppaan. Suojelupoliisilla ei ole tarkempaa tietoa listasta.

Ulkomaat
Naamioituneita taistelijoita.
Naamioituneita taistelijoita.Reuters

Brittiläinen uutiskanava Sky News (siirryt toiseen palveluun) kertoo saaneensa käsiinsä valtavan määrän dokumentteja epäillyistä Isis-terroristeista. Tuhansissa dokumenteissa luetellaan 22 000 epäillyn Isis-taistelijan nimet, osoitteet, puhelinnumerot ja lähiomaiset.

Dokumenteissa on tietoja epäillyistä Isis-terroristeista, jotka ovat kotoisin 51 maasta. He ovat paljastaneet henkilökohtaisia tietojaan liittyessään terroristijärjestöön. He ovat joutuneet täyttämään 23 kysymystä sisältävän lomakkeen, ennen kuin heidät hyväksyttiin Isisiin.

Sky Newsin mukaan osa nimistä on tunnettuja. Joukossa on muun muassa 26-vuotias lontoolainen Abdel Bary, joka tunnettiin Britanniassa alun perin rap-artistina. Hän liittyi Isisiin vuonna 2013.

Merkittävämpää on kuitenkin Sky Newsin mielestä se, että dokumenteista selviää aiemmin tuntemattomien Isis-terroristien henkilöllisyyksiä ja olinpaikkoja. Heitä voi dokumenttien perusteella jäljittää Pohjois-Eurooppaan, Lähi-itään, Pohjois-Afrikkaan ja Pohjois-Amerikkaan.

Suuri osa on kulkenut niin kutsuttujen jihadistien "hotspottien" kautta Syyriaan. Reitit ovat kulkeneet muun muassa Jemenin, Sudanin, Tunisian, Libyan, Pakistanin ja Afganistanin kautta. Epäillyt terroristit ovat voineet kiinnijäämättä käyttää reittejä useitakin kertoja, sekä matkalla Syyriaan että sieltä pois.

Dokumenttien joukossa on myös tiedosto, jonka nimi on "Marttyyrit". Se sisältää yksityiskohtia taisteluosastosta, jonka jäsenet on koulutettu tekemään itsemurhaiskuja ja haluavat tehdä niitä.

Sky News kertoo saaneensa dokumentit Vapaan Syyrian armeijan entiseltä sotilaalta, joka kuului jonkin aikaa Isisiin. Mies pettyi järjestöön, sillä sen lait ja säännöt ovat hänen mukaansa romahtaneet. Sky Newsin mukaan mies varasti tiedot Isisin sisäisen turvallisuuspoliisin päälliköltä ja antoi ne Sky Newsille muistitikulla.

Supolla ei tietoa listasta

Suojelupoliisilla ei tässä vaiheessa ole tarkempaa tietoa listasta. Ylitarkastaja Tuomas Portaankorva sanoi, että sitä ei ole luovutettu Supolle. Sky News kertoi antaneensa listan viranomaisille, minkä Portaankorva olettaa tarkoittavan Britannian viranomaisia.

Portaankorva uskoo, että Supo saa listan haltuunsa viranomaiskanavia pitkin, jos siinä on Suomea koskevaa tietoa.

– Tämäntyyppisillä tiedoilla on taipumus päätyä niiden viranomaisten käsiin, joita se lista koskee.