yle.fi-etusivu

Huumeparonin asianajajat huolissaan: Ihmisoikeusjärjestöjen on autettava "El Chapoa"

Meksikolaisen huumeparoni Joaquin "El Chapo" Guzmanin puolustusasianajajat odottavat kansainvälisiltä ihmisoikeusjärjestöiltä apua päämiehensä vankilaoloihin.

Ulkomaat
Guzman kuvattuna edestä ja sivusta. Takana mittataulukko, joka kertoo hänen olevan noin 167 sentin pituinen.
Joaquín "El Chapo" Guzman kuvattuna vankilassa 12. tammikuuta.El Centro Federal de Readaptación Social / EPA

Puolustusasianajajat ovat esittäneet huolensa muun muassa ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalille ja Kansainväliselle Punaiselle Ristille "El Chapon" kohtelusta korkean turvatason Altiplanon vankilassa. Kyseessä on sama vankila, josta mies karkasi viime vuoden heinäkuussa.

Guzman on valittanut puolustustiimilleen muun muassa sellin kylmyydestä sekä siitä, ettei hän saa pitää riittävästi yhteyttä perheenjäseniinsä. Hän kokee myös olevansa liian pitkiä aikoja teljettynä vankiselliinsä. Jo aiemmin 58-vuotias Guzman on valittanut siitä, että vartijat herättävät hänet jatkuvasti kesken unien.

Puolustusasianajajat odottavat ihmisoikeusjärjestöjen puuttuvan tilanteeseen tämän viikon aikana.

– Odotamme heiltä vastausta tilanteessa, jossa pelkäämme hänen (El Chapon) hengen puolesta, sanoo asianajaja Jose Luis Meza uutistoimisto Reutersille. – Hän on ajoittain sekava, emmekä tiedä mitä lääkkeitä hänelle on annettu. Yhdessä perheen kanssa pyydämme, että hän pääsisi sydänlääkärin pakeille ja saisi todistuksen terveydentilastaan.

Asianajaja Meza on huolissaan Guzmanin heikkoudesta ja kalpeudesta.

– Hän on iholtaan keltainen ja vapisee, Meza kertoo.

Sinaloan kartellin johtaja "El Chapo" on jo aiemmin pyytänyt puolustusasianajajiaan kiirehtimään hänen luovutustaan Yhdysvaltoihin, koska häntä kohdellaan huonosti meksikolaisessa vankilassa.

Joaquin "El Chapo" Guzman otettiin kiinni tammikuun alussa puolen vuoden pakomatkan jälkeen. Viime kesänä tapahtunut pako tunnelia pitkin oli huumepomon toinen karkaaminen. Hän karkasi vankilasta myös vuonna 2001 ja onnistui sen jälkeen pysyttelemään vapaalla jalalla 13 vuotta.

Lähteet: Reuters

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Hiihto

Jauhojärveltä löytyy ymmärrystä venäläishiihtäjiä koskeneeseen päätökseen

"Ilman muuta näyttöä on vaikea sulkea kilpailuista"

Roy Moore

Alabamalaiset eivät poliitikon ahdisteluepäilyistä hätkähdä: "Meitä eivät muut käske!"

Eini

Vanhat discohitit pelastivat Einin: "Minusta meinasi tulla pelkkä jukeboksi"

Puoli seitsemän

Mikä on hauskin Suomi 100 -tuote? Lähetä meille siitä kuva!