1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Saksan hallitus maksaa korvauksia DDR:n doping-urheilijoille

Saksan olypiakomitea ei ole ottanut kantaa eikä osallistu kustannuksiin, kun hallitus ryhtyy tukemaan dopingin sairastuttamia entisiä huippu-urheilijoita.

Ulkomaat
Vitamiinipillereitä pöydällä.
Jessica Edén / Yle

Saksan hallitus alkaa maksaa korvauksia Saksan demokraattisen tasavallan DDR:n doping-ohjelmasta. Korvauksia saavat entiset urheilijat, joilla on dopingista johtuvia sairauksia.

DDR pönkitti urheilumainettaan dopingilla vuosina 1965–1989, eikä käyttäjille aina tarjottu valinnanvaraa. Ensimmäiset kahden miljoonan euron korvaukset maksettiin 13 vuotta sitten 194:lle tuolloin tiedossa olleesta tapauksesta.

Tämänviikkoinen päätös 10,5 miljoonasta eurosta on sisäministeri Thomas de Maizièren mukaan ensiaskel erityisen säätiön luomiseksi.

Asialla on kiire, koska monien dopingia käyttäneiden terveys on erittäin huono, hän sanoo. Nyt sovitusta summasta liikenee 10 500 euroa kullekin hakijalle.

Uhreja hävettää

Entinen pikajuoksija Ines Giespel kertoo, että hänen johtamaansa dopingin uhrien avustusjärjestöön (siirryt toiseen palveluun) tulvii yhteydenottoja. Monet entiset urheilijat ovat vaienneet pitkään, koska heitä hävettää, Giespel kertoo.

Hänen mukaansa ihmiset ovat alkaneet puhua avoimesti vasta sen jälkeen, kun liittopäivät viime joulukuussa päätti hyväksyä korvauslain ja siten tunnusti ongeman myös poliittisesti. Ohjelma on DDR:n valtiollinen, ei valmentajien omaa toimintaa.

Urheilijoille vitamiineiksi väitetyt anaboliset steroidit lisäsivät suorituskykyä ja saivat rikkomaan ennätyksiä, mutta niillä oli myös rajuja sivuvaikutuksia.

Yksi esimerkki terveyden pettämisestä on toissa vuonna kuollut painonnostaja Gerd Bonk. Hän voitti 1970-luvulla yhteensä 15 olympia- ja maailmanmestaruusmitalia, joutui eläkkeelle 37-vuotiaana sairaana miehenä ja kuoli 66-vuotiaana, kun hänen maksansa ja monet muut sisäelimensä pettivät.

Olympiakomitea vaikenee

Nyt luvatut korvaukset tulevat valtion budjetista. Saksan olympiakomitea ei osallistu niihin. Giespelin mielestä on paljonpuhuvaa, että johtava urheiluelin ei ole valmis tekemään tiliä menneisyyden kanssa.

– Olympiakomitealta ei ole irronnut yhtään sanaa eikä ainuttakaan senttiä, summaa Giespel.

Hänen viimesyksyinen, saksankielinen haastattelunsa (siirryt toiseen palveluun) ongelman ulottumisesta nykyajatteluun on luettavissa Frankfurter Allgemeine -lehden verkkosivulta.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi